IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две от най-големите имотни компании в света сключиха складова сделка за над 3 млрд. долара

Тя ще позволи на Prologis да разшири присъствието си на ключови пазари като Атланта и части от Калифорния

13:28 | 29.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Blackstone сключи сделка за продажба на складове и индустриални имоти на Prologis за 3,1 млрд. долара, предава Bloomberg.

Сделката на Prologis ще разшири присъствието ѝ на ключови пазари, включително Атланта и части от Калифорния, съобщиха компаниите. Имотите са с площ от близо 1,3 млн. кв. м.

Собственици на имоти купуват складове през последните години, привлечени отчасти от ръста на електронната търговия. Но по-широкият сектор на недвижимите имоти беше подложен на натиск през последната година, тъй като лихвите по заемите растат, тласкайки надолу цените на някои активи.

Складовете се представят по-добре на фона на забавянето на сектора на бизнес имотите. Макар че цените на офисите са намалели с 26%, а на апартаментите – с 19 на сто, през последните 12 месеца до май, цените на индустриалните имоти са спаднали само с 9% през същия период, сочат данни на компанията Green Street.

„Тези висококачествени имоти са допълнение към нашия портфейл и се вписват идеално в дългосрочния ни стратегически план за растеж“, коментира президентът на Prologis Дан Летър в съобщение.

Собствениците на складове се възползват от ръста на средните офертни наеми, които са нараснали с близо 21% през първото тримесечие спрямо година по-рано, по данни на консултантската компания JLL. Свободните площи все още са относително малко с едва 3,8%.

Продажбата ще позволи на опортюнистичните фондове на Blackstone да извлекат печалба. Тези фондове търсят „слабо управлявани“ имоти, както се изразява компанията, с цел генериране на по-висока възвръщаемост. Blackstone Real Estate Income Trust не беше сред фондовете, участващи в продажбата.

Надим Мегджи, който ръководи бизнеса с недвижими имоти на Blackstone в Северна и Южна Америка, коментира, че логистичните имоти продължават да вдъхват силно доверие на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още