IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Prologis купи тръст за инвестиции в имоти в сделка за 26 млрд. долара

Това е една от най-големите сделки в процъфтяващия сектор на тръстовете за инвестиции в имоти

10:22 | 14.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тръстът за инвестиции в недвижими имоти Prologis, съсредоточен върху складовете, съобщи, че ще придобие конкурентната си компания Duke Realty Corp за около 26 млрд. долара, включително дълга, в сделка изцяло в акции, което я превръща в една от най-големите сделки в процъфтяващия сектор на тръстовете за инвестиции в имоти, предава Ройтерс.

Сделката следва две отхвърлени по-рано оферти от базираната в Сан Франциско Prologis, сред чиито клиенти са гигантът в онлайн търговията Amazon.com и компанията за доставка на колети FedEx.

В рамките на сделката акционерите на Duke Realty ще получат 0,475 акции на Prologis за всяка акция, която притежават. Очаква се сделката да бъде финализирана по-късно тази година, ако получи одобрение от регулаторите.

Сделките с участието на тръстове за инвестиции в недвижими имоти достигнаха рекорден връх от 140 млрд. долара през 2021 г., стимулирани от силния жилищен пазар в САЩ, наличието на евтин капитал от ниските лихви и силното възстановяване на икономиката от пандемията. Сделките с тръстове за инвестиции в недвижими имоти възлязоха на общо едва 17 млрд. долара през 2020 г., сочат данни на консултантската компания JLL.

Тази година последваха още сделки с тръстове за инвестиции в имоти. Blackstone, която е най-големият инвеститор в имоти в света, вече се договори за закупуването на три тръста за инвестиции в имоти, а Medical office REITs Healthcare Realty Trust и Healthcare Trust of America се договориха за сливане през февруари в сделка за 17 млрд. долара.

Duke Realty, чиято централа се намира в Индианаполис, щата Индиана, контролира над 13,93 млн. кв. м бизнес имоти в 548 обекта на големи американски пазари като Атланта, Далас, Чикаго, Южна Калифорния и Колумбия.

През май Duke Realty отхвърли като „незадоволителна“ оферта за 23,7 млрд. долара изцяло в акции от Prologis, която съобщи по онова време, че преди това е отправила още една частна оферта.

Prologis, която контролира имоти и проекти на етап строеж с обща площ около 93 млн. кв. м, съобщи, че планира да задържи около 94% от активите на Duke Realty и ще излезе само от един пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още