IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните имотни сектори в света ще се нуждаят от 1,2 млрд. кв. м нови площи до 2033 г.

Старческите домове, студентските жилища и центровете за данни предоставят добри възможности за инвеститорите в имоти

10:44 | 04.08.23 г.
Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg

1,2 млрд. кв. м площи са необходими в цял свят през следващите десет години за задоволяване на нарастващото търсене в трите топ сектора на „алтернативните“ имоти, а това е голяма възможност за инвеститорите, съобщава консултантската компания Savills.

Компанията е анализирала пазарите на домове за възрастни хора, студентски жилища и центрове за данни в 13 големи страни и е установила, че до 2033 г. ще са нужни 17 млн. легла в домове за възрастни хора, 18 млн. легла в студентски жилища и капацитет от 110 хил. мегавата в центровете за данни, за да се отговори на търсенето. Общо това е равносилно на около 1,2 млрд. кв. м площи.

Savills уточнява, че прогнозата се основава на анализ на растежа на световната икономика и на демографските тенденции и че трите сектора предлагат значителна възможност за инвеститори и строителни предприемачи.

„Тези три подсектора вече привличат значителен интерес от инвеститорите“, коментира Маркус Робъртс, ръководител на оперативните капиталови пазари за Европа в Savills. „Средният годишен растеж на инвестициите в студентски жилища, старчески домове и центрове за данни в световен план е 17% през последните десет години при среден годишен ръст на общите инвестиции в бизнес имоти от около 7%. Това показва силните фундаменти на тези класове активи“, допълва той.

„Знаем, че много повече капитал в световен план поглежда към тези пазари, но тази пари често се натъкват на пречки заради липсата на портфейли, които позволяват мащабни инвестиции. Анализът ни показва размера на латентното търсене и повишава доверието в придвижването на проектите“, отбелязва още Робъртс.

Трите алтернативни имотни сектора, които до голяма степен останаха незасегнати от бизнес циклите, предлагат не само потенциално висока възвръщаемост, а и възможността за генериране на положителен ESG (екологично, социално и корпоративно управление – бел. ред.) принос, смята Ери Мицостергиу, директор на отдела за световни анализи в Savills. Това може да стане например чрез предлагането на старчески домове, които отговарят на нуждите на застаряващото население, на достъпни студентски жилища, които подкрепят образованието на бъдещите поколения, или инвестирането в технологиите, за да станат центровете за данни по-енергийно ефективни чрез улавяне и повторна употреба на излишна топлина.

„И това не е всичко. Немислимо е изискваните около 1,2 млрд. кв м площи да дойдат от нови сгради – голяма част от проектите ще бъдат необходими в региони, които предлагат ограничени възможности за ново строителство и/или прилагат политики за „преустройство на първо място“. Затова значителен обем от недвижими имоти ще трябва да бъдат преустроени от други употреби и това предоставя допълнителни възможности за подобряване на екологичното представяне на значителен брой активи и за намаляване на въглеродните емисии“, допълва Мицостергиу.

Savills е установила, че ключовите пазари за растеж във всеки от секторите включват Китай и Индия за центровете за данни, тъй като и двете страни в момента имат най-малкия брой хора, използващи интернет, като процент от населението. Тези страни вероятно ще удвоят и броя на студентите си през идното десетилетие наред с Япония, Южна Корея и Австралия, въпреки че търсенето на студентски жилища, породено от тази тенденция, вероятно ще се усеща в популярни за чуждестранни студенти страни като САЩ и Великобритания. Търсенето на старчески домове през следващите десет години вероятно ще се увеличи силно в Южна Корея, която се очаква да отчете ръст от 101% в населението си на възраст над 80 години до 2033 г. спрямо 2019 г. наред с Китай (ръст от 100%), Австралия (79%), Канада (77%), Индия (75%), САЩ (64%) и Полша (53%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още