IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон, Прага и Амстердам са най-активните пазари на гъвкави офис площи в Европа

Гъвкавите офиси съставляват 4% от общия обем усвоени офис пространства на Стария континент през първото полугодие

13:49 | 12.09.23 г.
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Лондон остава най-активният пазар за гъвкави офиси в Европа, като секторът съставлява 13% от общото усвояване на офис площи през първото полугодие, сочат данни на специализираното подразделение на консултантската компания Savills за гъвкави офиси Workthere.

Той е следван от Прага с 8%, Амстердам с 6%, Мадрид с 5% и Варшава с 4%.

Гъвкавите офиси са съставлявали 4% от общия обем на усвоените офис площи в Европа през първото полугодие на тази година, сочат данните на компанията.

„В Европа наблюдаваме възстановяване на сектора на гъвкавите офиси от пандемията, тъй като компаниите остават съсредоточени върху управлението на разходите, като в същото време се опитват да си осигурят най-добрите налични площи“, коментира Ед Бутърси, ръководител на Workthere за Европа и ръководител на портфейла с гъвкави офис площи за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Като цяло смятаме, че разширяването на операторите на гъвкави офис площи ще се увеличи през 2024 г. до около 5% до 8% от усвоените офис площи в Европа“, допълва той.

Бутърси отбелязва още, че в резултат на стабилното търсене и по-високата заетост Лондон, Амстердам и Варшава отчитат ръст с 10% на цените на гъвкавите офис площи на годишна база. Цените на други европейски пазари също са нараснали по същите причини.

„Предвид признаците за отслабване на нагласите на работодателите за наемане на служители през последните три до шест месеца ръстът на гъвкавите офис площи ще бъде подкрепен от компании, които се стремят към гъвкави условия, за да оптимизират работното си място“, коментира Майк Барнс, асоцииран директор на отдела за европейски анализи в Savills.

„Наблюдаваме също промяна в търсенето на най-добрите гъвкави офис пространства както по ESG причини, така и за привличане и задържане на таланти, което често включва желание за подобряване на предлаганите удобства“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още