IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намирането на достъпно жилище под наем в Истанбул става все по-трудно

Годишният ръст на наемите в града е достигнал 109,5% през юли

21:15 | 13.09.23 г.
Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg
Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Намирането на достъпно жилище в Истанбул става все по-трудно за хората с ниски и средни доходи, тъй като цените на наемите в града растат бързо, пише турското издание Hurriyet.

Неотдавнашно допитване установи, че средните цени на наемите на жилище от 100 кв. м в Истанбул са нараснали до 16 хил. турски лири (589 щатски долара).

Годишният ръст на цените на жилищата в Турция се забавя, но не такъв е случаят с наемите. Според изследване на Центъра за икономически и социални изследвания към университета „Бахчешехир“ годишният ръст на цените на наемите се е ускорил от 110,8% през юни до 121% през юли. Годишната инфлация през юли беше 47,8%.

В Истанбул годишният ръст на наемите е достигнал 109,5%. Цените на наемите в града варират според локацията и други фактори.

Месечният наем на някои луксозни жилища може да достигне 650 хил. турски лири (30 хил. долара). В платформите за недвижими имоти има стотици обяви за такива жилища.

Най-скъпите къщи се намират в европейската част на града, особено в квартал „Бешикташ“. Месечните наеми на луксозни, просторни и нови жилища в квартал „Улуш“ варират между 90 хил. и 400 хил. лири. В „Бебек“ в същия район месечните наеми на луксозни апартаменти достигат до 200 хил. лири.

Положението не е по-различно в азиатската част на града. Наемът на къща с пет спални там може да достигне 250 хил. лири.

В квартал „Ачъдабем“ месечният наем на четиристаен апартамент достига около 145 хил. лири.

В усилията си да върне цените на наемите под контрол турското правителство удължи неотдавна с още една година до юли 2024 г. регулация, която ограничава ръстовете на наемите до 25%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още