IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на британския жилищен пазар се задълбочава

Почти всички региони в момента изживяват „сравнително стръмен“ спад на цените на жилищата, показва ново проучване

10:11 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският жилищен пазар се е забавил допълнително през август на фона на високите ипотечни лихви, а продажбите са спаднали до нива, които не са отчитани, откакто хората бяха приковани в домовете си в началото на пандемията, показва ново проучване.

Кралският институт на сертифицираните оценители заяви още, че почти всички региони в момента изживяват „сравнително стръмен“ спад на цените на жилищата. Ключов индекс е по-дълбоко на отрицателна територия, отколкото всеки друг път от 2009 г. насам, а агентите прогнозират, че спадът ще се задълбочи през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Докладът подчертава нарастващата висока цена, нанесена от стръмното увеличение на основните лихви от Английската централна банка (АЦБ) в опит да укроти инфлацията.

Ипотечните лихви достигнаха най-високите си стойности от 2008 г. насам, карайки все повече домакинства да изпитват трудности да обслужват заемите си, докато се борят със спираловидно нарастващите цени на храните и основните стоки. Милиони други ще почувстват натиска до края на следващата година, тъй като сделките с фиксиран лихвен процент изтичат и те ще са принудени да рефинансират заемите си при значително по-високи лихвени проценти.

„Цените продължават да се понижават, въпреки че сравнително скромният спад до момента трябва да се разглежда в контекста на значителното покачване, регистрирано по време на пандемичния период“, каза Саймън Рубинсън, главен икономист в RICS. „Критично важно е, че показателите за достъпност все още остават разтегнати в много части на страната“.

Търсенето от купувачи и договорените продажби продължават да спадат рязко на фона на „икономическата несигурност и високата цена на ипотечното финансиране“.

Междувременно индексът на цените на жилищата спада с 13 процентни пункта до -68 пункта. Уест Мидландс, Източен Мидландс, Източна Англия и Югоизточна Англия показват „особено негативна обратна връзка“. Северна Ирландия е единственият регион, който все още е на положителна територия.

На пазара на наеми високите разходи по кредитите едновременно увеличават търсенето от наематели, които не могат да получат ипотека, и принуждават повече наемодатели да напуснат сектора. В резултат на разширяващото се несъответствие агентите за отдаване под наем преобладаващо очакват наемите да се повишат през следващите три месеца.

Заключенията повтарят резултатите от проучване на фирмата за инвестиции в недвижими имоти Castleforge, според което една трета от наемателите в Обединеното кралство изпитват трудности да си позволят наема. В Лондон тази цифра нараства почти наполовина. Голяма част от това се дължи на наемодателите, които прехвърлят увеличените разходи по заеми на своите наематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още