IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпият преди време американски стартъп WeWork поиска защита от фалит

Компанията смята да започне процедура за обявяване в несъстоятелност и в Канада

08:32 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подкрепяният от SoftBank Group стартъп WeWork, чийто бърз възход и падение промениха офис сектора в цял свят, поиска защита от фалит в САЩ в понеделник, след като очакванията ѝ, че компаниите ще използват повече нейните споделени работни пространства, не се оправдаха, предава Ройтерс.

Ходът е признание от японската технологична компания SoftBank, която притежава около 60% от WeWork и инвестира милиарди долари в стабилизирането на компанията, че тя не може да оцелее, ако не предоговори скъпите си наемни договори.

Говорител на WeWork съобщи, че около 92% от кредиторите на компанията са приели да превърнат секюритизирания си дълг в акции съгласно споразумение за преструктуриране, което ще изтрие дълг за около 3 млрд. долара.

Компанията, която смята да започне процедура по обявяване в несъстоятелност и в Канада, съобщи, че очаква да разполага с ликвидните средства, за да продължи работата си нормално и че локациите ѝ извън САЩ и Канада, както и франчайзите ѝ по света не са засегнати от процедурите.

WeWork имаше налични офис площи на 777 локации в цял свят към края на юни.

SoftBank изрази увереност, че споразумението за преструктуриране на WeWork е правилното действие за компанията с цел реорганизиране на бизнеса ѝ и излизане от процедурите по Глава 11.

„SoftBank ще продължи да действа в най-добри дългосрочни интереси на нашите инвеститори“, заяви японската компания в комюнике.

Книжата на WeWork са поевтинели с около 98,5% от началото на тази година.

Тя едва ли ще постигне рентабилност, тъй като се бори със скъпи наемни договори и корпоративни клиенти, които се отказват от договорите си заради тенденцията служителите да работят от вкъщи. Плащането за площи е погълнало 74% от приходите на WeWork през второто тримесечие на 2023 г., последния път, когато компанията обяви финансови резултати.

В иска си, заведен пред съд по фалитите в Ню Джърси, WeWork обяви активи за 15,06 млрд. долара и задължения за 18,66 млрд. долара към 30 юни.

„WeWork може да използва разпоредби на Кодекса на фалитите в САЩ, за да се отърве от скъпи наемни договори“, съобщи правната кантора Cadwalader, Wickersham & Taft в коментар до собственици на имоти, публикуван на сайта ѝ през август. Някои собственици очакват значителни последици.

„Като част от днешното заявление WeWork иска възможност да отхвърли наемните договори на някои локации, които са неоперативни, и всички засегнати членове получиха предизвестие“, съобщи компанията в комюнике.

При управлението на основателя си Адам Нойман WeWork се превърна в най-скъпия американски стартъп на стойност 47 млрд. долара. Тя привлече инвестиции от компании от индекса на сините чипове, включително SoftBank и компанията за рисков капитал Benchmark, и получи подкрепа от големи банки на Wall Street, включително JPMorgan Chase.

Преследването от Нойман на главоломен растеж за сметка на печалбите и разкритията около ексцентричното му поведение доведоха до отстраняването му и до провала на първичното публично предлагане през 2019 г.

SoftBank беше принудена да увеличи инвестициите си в WeWork и избра ветерана в имотната индустрия Сандип Матрани за неин главен изпълнителен директор. През 2021 г. SoftBank постигна сделка за превръщането на WeWork в публична компания чрез сливане с компания от типа „празен чек“ при оценка от 8 млрд. долара.

WeWork успя да промени 590 наемни договора, спестявайки около 12,7 млрд. долара от наемни договори с фиксирани плащания. Но това не беше достатъчно, за да компенсира последиците от COVID пандемията, когато служителите в офиси останаха у дома.

Много от собствениците на имоти, които също бяха подложени на натиск, нямаха особен стимул да дадат облекчение на WeWork по условията на наемните договори.

Макар че компанията постигна известен успех в привличането на големи конгломерати като клиенти, много от клиентите ѝ са стартъпи и по-малки бизнеси, които намалиха разходите си с ускоряването на инфлацията и влошаването на перспективите пред икономиката.

Към проблемите на WeWork се добави и конкуренцията от собствените ѝ собственици на имоти. Компаниите за бизнес имоти, които традиционно влизат само в дългосрочни наемни споразумения, започнаха да предлагат кратки и гъвкави наемни договори, за да се справят със забавянето в офис сектора.

Матани беше последван като главен изпълнителен директор на WeWork тази година от бившия инвестиционен банкер и ръководител на компания за частни капиталови инвестиции Дейвид Толи, който като главен изпълнителен директор на Intelsat помогна на затъналия в дългове доставчик на комуникационни спътници да излезе от фалит през 2022 г.

WeWork започна преструктуриране на дълга, но то не беше достатъчно, за да избегне фалита си. Миналата седмица компанията си осигури удължаване от кредиторите си на лихвено плащане със седем дни, за да спечели повече време за преговори с тях.

Малко преди WeWork да поиска защита от фалит Нойман съобщи в комюнике: „Вярвам, че с правилната стратегия и екип реорганизацията ще позволи на WeWork да излезе успешно от процедурата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още