IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ори Нив: Когато има добър план и подготовка на имотния пазар, тогава резултатите са налице

София се намира в уникална позиция спрямо останалата част на страната, защото тук пазарът се разраства, казва изпълнителният директор на Real Estate Development

12:30 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Real Estate Development
Снимка: Real Estate Development

Ори Нив има над 20 години професионален опит в сферата на имотите в България. Той е изпълнителен директор на Real Estate Development и един от пионерите в строителството на жилищни комплекси в София. Неговият последен проект е комплексът River Park.

Жилищен комплекс River Park е мащабeн проект от ново поколение, отличаващ се със собствена визия и различен подход в реализирането на качествена, вдъхновяваща и устойчива среда за обитаване. Целта на проекта е да върне природата в ежедневието на човека и неговото семейство, без това да бъде за сметка на удобствата на града.

River Park е разположен в подножието на Витоша на над 695 м надморка височина - в Симеоново, в непосредствена близост до природен парк "Витоша" и станцията на Симеоновския лифт.

Г-н Нив, какви са основните навременни тенденции на пазара на недвижими имоти в България и как влияят те на инвестиционните Ви решения?

Аз съм специалист в специфичен сектор на пазара – този на луксозните недвижими имоти. River Park e именно такъв проект. Може да се каже, че има търсене от страна на българските купувачи, въпреки че лихвите се покачват, а това оказва влияние върху покупателната способност на някои от купувачите. Броят на хората, които търсят такива места за живеене, не е неограничен, но е повече от достатъчен за това, което ние предлагаме. Планирам до края на строителството на този проект да инвестирам много средства.

Снимка: Real Estate Development Снимка: Real Estate Development

Какъв е Вашият поглед върху недвижимите имоти в България след последните икономически и социални трудности, включително и въздействието на пандемията от COVID-19?

Пандемията бе много неприятно събитие, но то значително стимулира сектора на недвижими имоти, особено този тип проекти. Много хора осъзнаха, че живеем само веднъж, така че е добре да го направим по възможно най-добрия начин. Понякога е по-добре да си седим вкъщи и да работим от дома. Бих казал, че имаше положителен ефект за нашия сектор – този на луксозните имоти.

River Park е пример за успешен проект в сферата на недвижимите имоти, с изцяло продадена Фаза 1 и получен акт 16, както и с продажби „на зелено“ при първата част на Фаза 2. Сложен ли бе процесът на управление на проекта, какви бяха предизвикателствата?

Когато знаете какво искате да постигнете и се заобиколите с правилните хора, процесът става много лесен. Този проект не е толкова сложен, къщите са еднотипни. При изпълнението на Фаза 1 работихме само с едно архитектурно студио и изпълнителят на строително-монтажните работи бе само една компания - от началото до края. Когато има добър план и подготовка, тогава резултатите са налице.

Снимка: Real Estate Development Снимка: Real Estate Development

Как възприемате конкуренцията? В момента има много затворени комплекси в София покрай Околовръстния път.

Ще кажа, че сме доволни от факта, че все повече инвеститори навлизат в сектора и се опитват да налагат такъв тип комплекси. Разбира се, никой не иска конкуренция, но положителното е, че когато е налице, хората сравняват. А когато дойдат при нас, виждат предимствата ни пред останалите комплекси.

Как поддържате конкурентоспособността на Вашия бизнес в строителния сектор, особено в условия на интензивна конкуренция и покачващи се цени на строителните материали?

За да останем конкурентни, действаме според условията на пазара. Нашето местоположение и качеството, което предлагаме, дават увереност на клиентите да предпочетат да купят имот от нас. Смятам, че предлагаме и правилните цени за това местоположение и качество.

Колко от къщите са свободни за продажба?

От Фаза 2 разполагаме с 20 редови къщи, включително и една семейна къща, които са свободни за продажба. След 6-7 месеца, когато сме готови със следващата част на проекта, ще имаме още 80 къщи за продажба. Общият брой на всички къщи в комплекса е 352.

Каква стратегия прилагате за управление на риска във Вашия портфейл от недвижими имоти, особено когато се изправяте пред несигурни обстоятелства?

Конкретно по отношение на този проект реших да разделя Фаза 2 на две части. Сметнах, че така е добре заради ускоряващата се инфлация, цените на строителните материали. Исках да видя как ще реагира пазарът. Оказа се, че има огромно търсене.

Какви са вашите прогнози за бъдещето на пазара на недвижими имоти в България и как планирате да се адаптирате към евентуални промени в икономическата, социална и политическа обстановка?

София се намира в уникална позиция спрямо останалата част на страната, защото тук пазарът се разраства. Все повече хора, особено тези работещи в технологичния сектор, търсят своите домове. Вярно е, че има много строителство в града, но по-голямата част не е в луксозния сектор. Места като това са малко. Ако разполагате с идеалното местоположение и имате добър проект – ще пожънете успех.

Снимка: Real Estate Development Снимка: Real Estate Development

Последна актуализация: 12:30 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още