IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд придоби сграда на ББР на бул. "Цар Освободител" в София

От създаването си до момента КС се помещаваше в сградата на Министерски съвет на бул. "Дондуков" 1

14:25 | 21.12.23 г.
Снимка: ББР
Снимка: ББР

Конституционният съд придоби сграда на Българската банка за развитие в центъра на София. Председателят на Конституционния съд (КС) Павлина Панова и изпълнителните директори на Българска банка за развитие (ББР) Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев подписаха договор за покупко-продажбата на сграда на ББР и прилежащия към нея терен на бул. „Цар Освободител“ 2, става ясно от съобщение до медиите.

Договорът е сключен в изпълнение на решение на Министерския съвет от 15 декември тази година, с което се възлага на председателя на Конституционния съд да сключи договор за покупка на имота в полза на държавата, собственост на Българска банка за развитие.

От датата на придобиването му и вписването в публичните регистри имотът ще стане публична държавна собственост, като се предоставя за управление на КС.

През юли тази година парламентът възложи на Министерски съвет да предприеме необходимите действия да придобие и предостави на Конституционния съд сграда на ББР. Проектът беше внесен от ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, като „за“ гласуваха 165 народни представители, а двама се въздържаха.

В мотивите си авторите на решението, сред които лидерите на трите формации, Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Мустафа Карадайъ, посочиха, че в писмо до МС Конституционният съд е обосновал необходимостта от предоставяне на сграда и нужните средства за нормалното функциониране при осъществяване на конституционните му правомощия.

Посочваше се също, че е постигнато съгласие между парламентарните групи от мнозинството за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, а това щяло да увеличи многократно работата на КС, съответно щели да бъдат необходими още служители и помещения за тях. 

От създаването си през 1991 г. до момента Конституционният съд се помещаваше на последния етаж в сградата на Министерски съвет на бул. „Дондуков“ 1. Сградата, в която ще се помещава КС, преди беше собственост на „БНП Париба“. ББР я купи в края на 2021 г. и тя се намира до централата на банката на ул. „Дякон Игнатий“ 1. И двете сгради са паметници на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още