IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имение на Силвио Берлускони на остров Сардиния се продава за 500 млн. евро

Покойният италиански премиер е приемал във Villa Certosa Владимир Путин, Тони Блеър и Джордж У. Буш

09:51 | 01.02.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Луксозният плажен имот на остров Сардиния на покойния италиански премиер Силвио Берлускони, където преди време той прекарваше ваканциите си с най-влиятелните лидери в света, е обявен за продажба на цена от 500 млн. евро, съобщава Financial Times.

Петте деца на Берлускони, който почина миналия юни на 86-годишна възраст, са приели продажбата на актива и са избрали агенцията за недвижими имоти в Милано Dils за намиране на купувач, съобщават трима запознати източници.

Главният изпълнителен директор на Dils Джузепе Амитрано е отказал коментар, както и говорител на семейната холдингова компания на Берлускони Fininvest.

Имотният магнат, който навлезе в медийния бизнес и стана политик, купи имението с площ 110 хектара на североизточното крайбрежие Коста Смералда на острова в края на 80-те години на миналия век и го преустрои изцяло.

Луксозният имот, който разполага с 68 стаи, пряк достъп до Средиземно море, множество плувни басейни, тенис кортове, градини с размерите на 80 футболни игрища и амфитеатър, е бил посещаван преди време от бившия американски президент Джордж У. Буш и от бившия британски премиер Тони Блеър.

През 2004 г. Блеър беше поглезен с ослепителна заря, включваща и надпис Viva Tony.

Руският президент Владимир Путин също е прекарвал ваканциите си във Villa Certosa с Берлускони няколко пъти между 2003 и 2010 г.

Сред възможните купувачи са милиардери от ОАЕ, Саудитска Арабия, Индия и САЩ. Dils ще се свързва с потенциални купувачи директно и няма да публикува обява за имота, съобщават източниците. Огледите трябва да започнат през февруари.

Имотът може да представлява интерес и за международни луксозни компании за настаняване, допълват те.

Остров Сардиния традиционно беше популярна дестинация за руски олигарси и много от най-луксозните вили в района Коста Смералда, който включва курортите Порто Черво и Порто Ротондо, бяха купени през 90-те години на миналия век от руски граждани. Но санкционният режим, свързан с войната в Украйна, намалява вероятността за покупка от руски гражданин.

Според оценка от 2021 г. имотът струва 260 млн. евро. Сегашната офертна цена е по-висока от сумата, която семейството се надява да получи от продажбата, съобщава един от източниците.

Villa Certosa е излизала два пъти на пазара през 2010 и 2015 г., но Берлускони винаги е отричал слуховете за възможна продажба.

Италиански медии съобщиха, че той е отказал оферта за 500 млн. евро през 2015 г. от саудитското кралско семейство, като се твърди, че това е бил втори опит за покупка от семейство Ал-Сауд.

Най-големите имоти на покойния Берлускони бяха притежавани чрез имотната компания Idra.

Преди смъртта му миналата година разходите по управлението на имотите, включително обявения за продажба на остров Сардиния, са нараснали от 21 млн. евро на 24 млн. евро, става ясно от публична информация. Над половината от разходите са били свързани с ремонти, поддръжка и грижи за външните площи. Общите разходи за ток през 2022 г. са възлезли на 1,3 млн. евро.

Семейството притежава няколко други имота чрез редица други компании в Италия и в чужбина. Макар че някои скъпи активи като Villa Certosa ще бъдат продадени, други ще останат в семейството.

Дъщерята Марина Берлускони, която е президент на Fininvest, ще придобие Villa Campari на брега на Лаго Маджоре в Северна Италия от братята и сестрите си, съобщава близък до семейството изночник. По-малката ѝ сестра Барбара Берлускони има планове да придобие, също от братята и сестрите си, пълна собственост на Villa Macherio, имението близо до Милано, където е израснала заедно с братята и сестрите си от втория брак на Берлускони.

Запознатият източник съобщава още, че имението Arcore близо до Милано, което през последните 50 години беше основно жилище на покойния магнат, също ще остане в семейството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още