IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на шведите за жилищата се връща на нивата преди пазарните сътресения

Финансовият регулатор в Швеция предупреди за още проблеми пред пазара на бизнес имоти

16:46 | 15.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шведите стават по-оптимистични, че цените на жилищата им ще нараснат, след като намаляха с почти 16% спрямо връхната си точка към края на миналата година, пише Bloomberg.

Тримесечно допитване на държавния кредитор SBAB Bank показва, че 42% от собствениците на жилища считат, че цените ще бъдат по-високи след една година, а само 9 на сто очакват те да намалеят. Оптимизмът се дължи на намаляващите лихви по ипотечните кредити, посочени като най-важния фактор, който ще подкрепи цените.

Централната банка на страната съобщи, че може да започне да намалява основната си лихва през първото полугодие на тази година.

Оптимизмът на шведите за жилищата почти се върна на нивата си преди сътресенията. Графика: Bloomberg LP Оптимизмът на шведите за жилищата почти се върна на нивата си преди сътресенията. Графика: Bloomberg LP

„Оптимизмът на собствениците на жилища нараства значително спрямо предходното тримесечие“, коментира главният икономист на SBAB Роберт Бойе. „Този ръст е ясно свързан с очакванията, че лихвите ще намалеят“, допълва той.

Допитването потвърждава нарастването на оптимизма, след като месечният индикатор за цените на жилищата на SEB публикуван по-рано тази седмица, показа, че оптимизмът е достигнал най-високото ниво от връхната точка на пазара през април 2022 г. Подобряването на нагласите все още не е довело до действителен ръст на цените, тъй като предлагането на жилища за продажба остава високо и все още не е ясно кога ще намалеят лихвите по заемите.

Данните на SBAB за сделките показват, че до последния месец на 2023 г. цените на жилищата в Швеция са намалели с 15,9% спрямо връхната им точка.

По-рано тази седмица финансовият регулатор в Швеция предупреди, че пазарът на бизнес имоти в страната все още не е преглътнал изцяло ръста на лихвите през последните две години и това предвещава още проблеми за инвестиционните компании и банките, които са им помогнали да финансират експанзията си.

„Все още не сме видели пълните последици от повишаването на лихвите върху разходите за финансиране на имотните компании“, коментира Хенрик Браконие, който ръководи банковия надзор в регулатора FI.

Цените на имотите в света са подкопани от по-високите лихви, които натежават върху оценките, а строителните компании, специализирани в бизнес имоти, трябва да се справят с предизвикателства от прехода към работа от вкъщи и променящото се поведение в търговията на дребно. Макар много шведски банки да отчитат по-ниски от очакванията загуби на кредити, сътресенията задържат вниманието върху финансовата индустрия в страната.

По-рано този месец най-големият шведски пенсионен фонд Alecta AB отложи обявяването на резултатите си за цялата година, докато очаква актуализирана оценка на най-голямото си притежание, задлъжнелия собственик на жилищни имоти Heimstaden Bostad. Миналата седмица имотната компания Balder понесе удар за 4 млрд. крони (380 млн. долара) върху печалбата си за четвъртото тримесечие, след като намали стойността на портфейла си.

Банките с най-голяма експозиция към недвижими имоти в Швеция. Графика: Bloomberg LP Банките с най-голяма експозиция към недвижими имоти в Швеция. Графика: Bloomberg LP

Браконие заяви, че най-значителната опасност за счетоводните баланси на кредиторите произтичат от по-малки, нелистнати имотни компании, които не са наблюдавани от анализатори и обикновено зависят от банки за външно финансиране.

„Тъкмо на такива компании банките са отпуснали най-големите заеми и тъкмо тук виждаме най-голямата опасност от загуба на кредити“, коментира Браконие. „Няма да се изненадам, ако се стигне до повишаване на тези нива, но все още виждаме, че големите банки са много рентабилни и имат големи буфери, затова съществува устойчивост“, допълни той.

Браконие критикува компаниите за бизнес имоти заради липса на прозрачност. Тези компании пристъпват бавно към намаляване на стойностите на имотите и „може би все още има работа за вършене в това отношение“, изтъкна той.

Усилията на имотните компании да намалят дълговите си нива означават, че обстоятелствата „може леко да се влошат“ преди да се подобрят. Но положението е по-добро от опасенията на властите преди няколко месеца, отбеляза Браконие.

Той посочи факта, че имотни компании емитират облигации при „малко по-добри условия“ и допълни, че не вижда „голяма заплаха за стабилността в момента“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още