IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата икономика помрачава перспективите пред цените на жилищата в Швеция

Цените на апартаментите и самостоятелните къщи в скандинавската страна са намалели с 1% през миналата година

14:52 | 12.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в Швеция е продължил да отслабва и през декември, неутрализирайки ръстовете по-рано през годината, тъй като забавянето на икономиката подкопава надеждите за възстановяване, предава Bloomberg.

Цените на самостоятелните къщи и апартаментите са намалели с 1% общо през миналата година, показват данните на агенцията за недвижими имоти Svensk Maklarstatistik. Промяната показва, че цените на еднофамилните жилища са приключили годината на малко по-ниско ниво в сравнение с година по-рано, но апартаментите леко са поскъпнали спрямо края на 2022 г., когато Швеция преживя една от най-тежките кризи на жилищния пазар в развития свят.

Анализаторите са разединени в очакванията си, като възможността за по-ниски лихви по заемите може да подкрепи търсенето, а в същото време отслабване на икономиката, придружено с ръст на безработицата, може да осуети възстановяването на цените в краткосрочен план.

Цените на жилищата в Швеция намаляват, завършват 2023 г. почти непроменени. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Швеция намаляват, завършват 2023 г. почти непроменени. Графика: Bloomberg LP

„Има фактори, които говорят за обрат, има и такива срещу обрат“, коментира Оскар Охолм, главен изпълнителен директор на Асоциацията на брокерите. „Има голяма натрупана нужда да се продължи напред и ние вероятно се намираме във връхната точка на лихвите, което помага на домакинствата да правят дългосрочни планове“, допълва той.

След като оставиха непроменена основната си лихва на ниво от 4% през ноември, официални представители на Riksbank сигнализираха, че няма необходимост от допълнително затягане, а икономисти в повечето местни банки очакват поредицата от понижения на лихвите да започне през май и юни. В същото време повишаването на разходите за предприемачите води до рязко забавяне на жилищното строителство, което трябва да ограничи предлагането през идните години.

Средните цени на частните жилища сега са с около 16% по-ниски в сравнение с връхната точка през април 2022 г., показва отделен индекс, публикуван миналата седмица от държавния кредитор SBAB. Макар това да означава, че в номинални изражения цените остават по-високи спрямо преди началото на пандемията от Covid-19, развитието е по-драматично, когато бъде коригирано към инфлацията.

Реалните цени на жилищата в Швеция се върнаха на нивата от 2015-2016 г. Графика: Bloomberg LP Реалните цени на жилищата в Швеция се върнаха на нивата от 2015-2016 г. Графика: Bloomberg LP

„Хората, които купиха апартамент през 2015 г. или самостоятелна къща през 2016 г., не виждат какъвто и да било ръст на стойността, когато се вземе предвид високата инфлация“, коментира главният икономист на SBAB Роберт Бойе. „А за тези, които са купили във връхната точка през пролетта на 2022 г., номиналният спад на цените в съчетание с инфлацията води до голям спад на богатството в реално изражение, за чието възстановяване ще бъде нужно много време“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още