IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Евентуално приемане на еврото може да изсветли имотния сектор

В България нямаме причина да говорим за балон или нещо тревожно на местно ниво в имотния сектор, смята Георги Киров, партньор в Colliers International

22:10 | 05.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От много години почти всички цени в имотния сектор се котират в евро – от строителни себестойности през наемни цени за офиси, купуването на апартаменти от физически лица. Това коментира Георги Киров, партньор в Colliers International, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Според него въвеждането на еврото като официална валута в България може да доведе до изсветляване на икономиката, теоретично изваждайки на светло сивата икономика. Според него този тренд ще донесе по-голям интерес към недвижимостите.

Киров смята, че в България нямаме причина да говорим за балон или нещо тревожно на местно ниво в имотния сектор.

„Ние следим изкъсо всички сегменти – офиси, търговски площи, бизнес сгради, както и жилищния сегмент. Не смятаме, че в момента има сигнали, които да ни подскажат, че на местно ниво в България имаме някаква причина за генериране на балон или нещо, което е тревожно, което ние да си създадем като проблем. Включително и жилищният сегмент, за който в последно време се говори за голям растеж на ипотеки, за много издадени разрешителни за строеж“, каза той.

Реализираният обем на сделките за инвестиционни имоти у нас за миналата година е 221 млн. евро, което отбелязва спад спрямо 2022 г., когато е 294 млн. евро, а средният за последните 5 години е 250 млн. евро, което означава, че наблюдаваме спад само от малко над 12%, каза експертът. Това не се дължи на икономически процеси, а на факта, че инвеститорите търсят един и същ клас сгради на цена между 10 и 15 млн. евро, а това е изразходен сегмент и няма големи количества за предлагане, обясни Киров.

По думите му инвестиционният пазар у нас е относително малък в сравнение с обемите в Централна и Източна Европа.Най-големият дял на интереса на инвеститорите у нас е насочен към офисни сгради, което е изненадващо, тъй като статистиката за ЦИЕ и Западна Европа е точно обратната – там има бягство от този вид имот, каза още Киров.

Една от най-съществените разлики е, че в България най-големият пазар на офиси е София – град, който отнема много малко време за придвижване спрямо сходни по размер европейски градове, обясни Киров.

По думите му през 2023 г. на пазара доминират българските инвеститори с дял от 87% – това е един от най-високите в последните 15 години. Трендът е много сходен в ЦИЕ, където също има доминация на местни пари и са достигнали до около 70%.

Киров обясни, че в момента чуждестранните инвеститори изчакват лихвите да се подобрят, като междувременно се насочват към съществени пазари в Западна Европа, където да придобият активи на по-хубави цени.

„Може да се погледне под този ъгъл – че ощетява нашия пазар, тъй като все пак инвестиционните транзакции допълват всичко останало. Когато един строителен предприемач построи една сграда, продава я на фонд и преминава на следващия обект, тъй като техният капацитет като фирма е различен от този на големите фондове. Тези по-малки обеми при нас под някаква форма ограничават и строителния бранш, и фирмите, които се занимават с инвестиционно строителство“, каза още той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 1 месец
И един абзац е достатъчен, да стане ясно що за експерт е въпросното лице и за какво работи. Няма нужда да се чете целият бълв04.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 месец
Еврозоната е пред разпад. Тия тиквочи не схващат ли тази проста истина, а ни хвърлят в киреча за кефа на господарите си? Точно сега пък нямаме никаква работа в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още