IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите технологични компании в САЩ намаляват офис площите си в нов удар за пазара

Оттеглянето е рязко преобръщане на тенденциите, след като години наред тези компании разширяваха работните си пространства

18:15 | 27.04.24 г.
Свободните офис площи в Сан Франциско достигнаха рекордн от 36,7% през първото тримесечие. Снимка: Jason Henry/Bloomberg
Свободните офис площи в Сан Франциско достигнаха рекордн от 36,7% през първото тримесечие. Снимка: Jason Henry/Bloomberg

Големите технологични компании намаляват офис площи в големите крайбрежни градове в САЩ, в резултат на което собственици на имоти остават с празни сгради и търпят големи загуби, пише Wall Street Journal.

Оттеглянето е рязко преобръщане на тенденциите, след като години наред компании като Amazon.com, Facebook на Meta Platforms и компанията майка на Google Alphabet увеличаваха офис площите си, като добавяха хиляди квадратни метри.

Разрастването им продължи и след началото на пандемията, когато много служители започнаха да работят от разстояние. Технологичните компании са доминиращият наемател в градове от Западното крайбрежие като Сиатъл и Сан Франциско и до 2021 г. тези компании започнаха да конкурират фирмите във финансовата индустрия като най-големите ползватели на офис площи в Манхатън.

Сега големи технологични компании оставят наемни договори да изтекат или се стремят да се освободят от някои офиси. Amazon се отказва или не подновява някои наемни договори за офиси и миналата година спря строителството на втората си централа в Северна Вирджиния. Google обяви офис площи в Силициевата долина за преотдаване, сочат данни на CoStar. Meta също се отказа от някои офис площи и наема по-малко, отколкото в началото на пандемията.

Компанията за облачни услуги Salesforce съобщи в неотдавнашно обявление до фондовата борса, че наема или притежава около 83 600 кв. м офис площи в Сан Франциско към януари. Това е приблизително наполовина спрямо обема от 148 600 кв. м, който обяви, че притежава в града година по-рано.

Технологичните гиганти, които се стремят да се освободят от част от работните си площи, са изправени пред засилена конкуренция. Обявените за преотдаване офис площи в 30 града с голям брой наематели от технологичния сектор достигнаха най-високото си ниво от поне десет години насам, сочат данни на консултантската компания CBRE. Обемът от 15,6 млн. кв. м офис площи за преотдаване през първото тримесечие е намалял леко спрямо връхната точка през четвъртото тримесечие на 2023 г., но се е повишил почти три пъти спрямо началото на 2019 г.

Дори технологичните компании, които подновяват или добавят площи, искат по-малко, отколкото преди. Обемът от нови офис площи, които наемат технологичните компании, е намалял почти наполовина през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо 2019 г., сочат данните на CBRE.

Ненаситният апетит на технологичните компании за офиси и други бизнес имоти подкрепяше икономиката на тези градове. Новите работни пространства обичайно водеха до приток на добре платени служители, повишаваха приходите от имотния данък в градовете и създаваха повече работа за местните търговци на дребно и собственици на магазини.

Сега отслабващият апетит е удар за градовете в момент, когато е трудно да се намерят други големи наематели. За собствениците на имоти, които вече трябва да се справят с по-високи лихви и спад на търсенето от финансови компании, правни кантори и други наематели, преобръщането на тенденциите в технологичния сектор е особено болезнено.

В някои случаи отслабващото търсене от технологичните компании може да доведе до спад в стойностите на имотите. Например, плащането на наем от Amazon за 15-етажна офис сграда в Сиатъл помогна за утрояването на стойността на сградата за десетте години след финансовата криза през 2008-2009 г.

През 2013 г. Amazon се установи в почти две трети от сградата. В края на същата година тя беше продадена за 150 млн. долара, почти два пъти повече спрямо  сумата от 77 млн. долара, за която беше продадена само две години по-рано.

Цената ѝ продължи да расте, тъй като силното търсене от технологични компании и ниските лихви привлякоха големи инвестиционни компании на пазара на бизнес имоти в Сиатъл. През 2019 г. J.P. Morgan Asset Management купи сградата за 206 млн. долара.

Наемният договор на Amazon изтича тази година и компанията напуска. Сградата е обявена за продажба. Очаква се тя да бъде продадена за около една четвърт от цената ѝ през 2019 г., според изчисления на хора от имотната индустрия, запознати със сградата.

„Постоянно преценяваме портфейла си с имоти въз основа на динамичните и разнообразни нужди на компаниите, които са част от Amazon, като наблюдаваме тенденции в начина, по който хората използват офисите ни“, заяви говорителка на Amazon в комюнике.

Когато пандемията размести пластовете на офис пазара в САЩ, големите технологични компании бяха първоначално светъл лъч. Те продължиха да добавят площи, тъй като очакваха, че в крайна сметка ще им потрябват, тъй като наемаха повече хора, а служителите постепенно се завръщаха в офиса.

„Големите технологични компании бяха много устойчиви“, казва Брукс Хауф, старши директор на консултантската компания Avison Young.

Това се промени през 2022 г. Работата от разстояние запази популярността си, а някои големи технологични компании съкратиха служители, това означаваше, че те се нуждаеха от по-малко площи, отколкото са си мислели, коментира Колин Ясукочи, изпълнителен директор на Tech Insights Center в CBRE.

Наетите площи от технологични компании са намалели почти наполовина между третото тримесечие на 2021 г. и третото тримесечие на 2022 г., сочат данни на консултантската компания.

Оттогава компаниите, свързани с процъфтяващия бизнес с изкуствен интелект, наемат повече площи в Сан Франциско и други градове. Но това не е достатъчно, за да окаже значима подкрепа на офис пазара. Свободните офис площи в Сан Франциско достигнаха рекорд от 36,7% през първото тримесечие спрямо едва 3,6 на сто в началото на 2019 г., сочат данните на CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още