IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните офис площи в САЩ достигнаха нов рекорд от почти 20%

Затвърждаването на модела на хибридна работа подлага на натиск офис сектора

08:38 | 03.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Свободните офис площи в САЩ са достигнали нов връх през първото тримесечие, тъй като нуждите на компаниите продължават да се развиват в условията на хибридна работа, пише Bloomberg.

Празните офиси са нараснали до рекордните 19,8%, съобщи Moody’s Analytics в предварителни данни. През четвъртото тримесечие на 2023 г. те бяха на ниво от 19,6%. Въпреки ръста първоначалните данни показват стабилно тримесечие за бизнес имотите, съобщи компанията.

Наемателите продължават да свиват площите, тъй като хибридният модел на работа се затвърждава и подлага на натиск офис сектора. Цикълът на повишаване на лихвите от Федералния резерв също е засегнал пазара на бизнес имоти. Проблемите в сектора вече тласнаха свободните площи отвъд историческите върхове през 1986 г. и 1991 г. и вероятно има възможност за достигане на нови рекорди, отбелязва Moody’s.

„Натискът върху офисите все още не е отминал“, коментира Томас ЛаСалвия, ръководител на отдела за бизнес имоти в Moody’s. Но положителни икономически показатели през последно време помагат за предотвратяване на перфектна буря в офис сектора, допълва той.

Свободните офис площи са на най-високото си ниво в историята. Графика: Bloomberg LP Свободните офис площи са на най-високото си ниво в историята. Графика: Bloomberg LP

Развитието на офисите е сходно с това, което се случи с моловете – някои от тях процъфтяват, а други фалират. Победителите и губещите ще бъдат определени от близостта до квартали със смесени функциии и обществени паркове вместо до обичайните офис комплекси, отбелязва ЛаСалвия.

„Има светли места, има и много тъмни места. Това е част от развитие в по-дългосрочен план, при което виждаме остарели сгради в остарели квартали“, казва той.

Други сектори като многофамилните жилищни сгради отчитат някои положителни сигнали като свръхпредлагане след шест поредни тримесечия на повишаване на предлагането с достигнат връх в края на 2023 г., съобщава Moody’s.

В сектора на търговските площи отварянето на по-малки магазини от компании като Macy’s е помогнало за задържане на дела на свободните площи на стабилни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gna
преди 4 седмици
Честито да им е на инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още