IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори обръщат поглед към хотели в Алпите

80% от сделките с хотели миналата година са сключени в области с надморска височина от 1800 м нагоре

20:55 | 17.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Планинските градове във френските Алпи, които отдавна са известни със ски курортите си, се радват напоследък на засилен интерес от инвеститорите, пише консултантската компания JLL.

Само областите Савоя и Горна Савоя отчитат удвояване на обема от сделки с хотели през последните две години, подобрявайки рекорди с финализирани сделки за хотели на обща стойност над 800 млн. евро, сочат данните на JLL.

„Поради затоплянето на климата и ограниченото ново предлагане на ски комплекси по-сигурни откъм сняг локации на по-големи надморски височини постигат по-високи стойности“, коментира Матийо Сюби, вицепрезидент на отдела за хотели и места за настаняване за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JLL.

В действителност 80% от сделките през 2023 г. в Алпите са сключени в области с надморска височина от 1800 м нагоре. Първосласните курортни комплекси привличат значителен интерес от инвеститорите със сделки за хотели на обща стойност 235 млн. евро, сключени в престижната и скъпа област Куршевел. Те са съставлявали 56% от всички сделки в региона.

Институционалните инвеститори са най-активните участници, съставляващи почти 60% от общия обем от сделки, включително придобиването на имоти на френската туристическа компания Club Med в Самоен и Ла Розиер през 2022 г. и на Club MMV La Plagne през 2023 г.

Сюби казва, че периодът е безпрецедентен и за портфейлни сделки, движени предимно от придобиванията на брандове като Lodge и Spa Mountain и веригата Temmos. „Големи оператори постигат стабилно представяне, особено в луксозния сегмент, който привлича много находчиви инвеститори“, отбелязва той.

Нарастващото търсене на инвестиции променя хотелската индустрия в Алпите, особено в луксозния сегмент. Вследствие на преднамерено пренасочване на вниманието наличните стаи в по-ниския сегмент са намалели, докато стаите в четиризвездни и петзвездни хотели са нараснали през 2023 г., сочат данни на L’Agence Savoie Mont Blanc.

Броят на нощувките във високия пазарен сегмент също е нараснал, като тези в четиризвездни и петзвездни хотели са се увеличили с над 17% между 2019 и 2023 г. по данни на френската национална статистическа служба INSEE. Това се дължи на строителството на редица хотели във високия сегмент.

В същото време преустройството на съществуващи места за настаняване във великолепни частни хижи допринася за ръста на луксозните хотели в региона, пише JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още