IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойностите на хотелите в Европа все още са под нивата преди пандемията

Хотелите в Париж са били с най-висока стойност на Стария континент миналата година, а тези в Атина са отчели най-силен ръст на стойността

14:49 | 17.03.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Стойностите на хотелите в Европа са останали стабилни през 2023 г., подкрепени от засиленото възстановяване след пандемията и стабилното желание за пътуване, които поддържат силни средните цени на стая, сочи ежегодният индекс European Hotel Valuation (HVI), публикуван тази седмица от глобалната хотелска консултантска компания HVS и цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Тези влияния са компенсирали последиците от редица геополитически предизвикателства, включително войната в Украйна, войната между Израел и „Хамас“ и колебливата китайска икономика, както и нарасналите оперативни разходи и високите лихви.

Резултатът е скромно повишаване на стойностите на хотелите с около 1% в Европа, с което те са приблизително на 97% от нивата през 2019 г. Забавянето следва стабилните ръстове през 2021 и 2022 г., когато HVI обяви ръст на стойностите съответно с 3,8% и 4,5 на сто.

„Възстановяването на приходите и на печалбата все още водят до леки ръстове на стойността през годината въпреки предизвикателните перспективи за параметрите на стойностите“, коментира съдружникът в HVS London Джулия Джеркач, която е съавтор на доклада. „Но повишените разходи за обслужване на дълга през първото полугодие на 2023 г. и запазващите се макроикономически влияние доведоха до вял пазар за сделките с хотели с широк спред между офертните и продажните цени“, допълва тя.

Хотелите в Париж, Лондон, Цюрих, Амстердам и Рим са с най-висока стойност в Европа, а тези в Женева, Флоренция, Милано, Барселона и Мадрид допълват топ десет.

Хотелите в Атина са отчели най-силния ръст на стойността през 2023 г., съобщават HVI, като двуцифреното покачване е било породено от силните приходи от налична стая (RevPAR) и активния интерес от инвеститорите. Стойността на хотелите във Флоренция, Дъблин, Брюксел, Барселона, Париж, Мадрид и Лисабон е нараснала с между 3% и 5%. Но само стойностите на хотелите в Амстердам, Атина, Дъблин и Париж са се върнали на нивата преди пандемията, движени основно от силното представяне на средните цени на стая.

Германските пазари в Берлин, Хамбург и Франкфурт са сред тези, които отчитат спад на стойностите на хотелите през 2023 г., главно заради по-бавното възстановяване на значителни генератори на търсене като корпоративния бизнес, конференции, изложби и панаири.

„Все още има глобална несигурност за годината напред, но би трябвало да видим по-голяма стабилност от гледна точка на промени в цените, които се движат напред. Перспективите за спадове на лихвите в съчетание със скромен ръст на приходите от налична стая и пълното възстановяване на обемите, трябва да донесат добри резултати за 2024 г.“, отбелязва съавторката на доклада Клеманс Сенавоан, съдружник в HVS Лондон.

„През последните години инвеститорите възприеха изчаквателен подход към инвестициите в хотели, това означава, че значителни количества капитал остават налични и както беше показано отново през 2023 г., хотелите остават силен вариант за инвестиции като глобално убежище срещу инфлация“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 17.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още