IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания изпревари Великобритания като водеща дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Миналата година Испания е приела рекорден брой чуждестранни посетители, които са надминали нивото от 2019 г. преди пандемията

09:13 | 15.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испания изпреварва Великобритания като предпочитана дестинация от инвеститори в хотели тази година след поредица от големи сделки в хотелския сектор в южноевропейската страна, сочи допитване на консултантската компания CBRE, цитирано от Financial Times.

Великобритания отстъпва на второ място, след като оглави класацията на инвеститорите през 2018 и 2017 г., когато са били проведени предишните допитвания, допълни консултантската компания. Италия, Франция и Гърция допълват топ пет на дестинациите за влагане на капитал тази година според допитването за 2024 г. сред над 60 инвеститори, включително собственици на хотели, инвеститори и частни фондове, което ще бъде обявено тази седмица.

„Испания процъфтява благодарение на рекордните цифри в туризма и силното оперативно представяне на операторите на хотели“, коментира ръководителят на отдела за хотелите в Европа на CBRE Кенет Хатън. „Инвеститорите виждат добрите възможности в Испания както по крайбрежията, така и в градовете“, допълва той.

Допитването подчертава предимно оптимистичните нагласи в хотелския сектор, които движат връщането към сделки след пандемията. Над две трети от анкетираните инвеститори планират да вложат повече капитал в сделки в хотелския сектор поради доброто бизнес представяне и очакванията, че условията за кредитиране ще се подобрят, ако лихвите намалеят, пише CBRE.

Допитването е публикувано след поредица от големи сделки в Испания миналата година. Общите инвестиции там възлязоха на 4,1 млрд. евро, което е с 30% повече спрямо предходната година и със 70% над нивото през 2019 г.

Сингапурският държавен фонд GIC придоби дял от 35% в испанската компания Hotel Investment Partners от Blackstone Group, а Abu Dhabi Investment Authority, един от държавните инвестиционни фондове на Абу Даби, купи 17 хотела в страната от фонда Equity Inmuebles.

Испания е приела рекордните 85,1 млн. чуждестранни посетители през 2023 г., с 19% повече спрямо 2022 г. и с 2 на сто над нивото през 2019 г. преди пандемията.

Според допитването инвестициите в хотели са съставлявали най-големия дял от 36% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Испания. Той е нараснал спрямо 18% предходната година.

В същото време обемите на инвестициите в хотели във Великобритания са намалели миналата година с 38% до 2,2 млрд. евро, като са се свили с близо 70% спрямо нивата преди пандемията. В допитването на ниво градове Лондон запазва първото си място, но Мадрид се изкачва на втора позиция, изпреварвайки Париж, който ще бъде домакин Олимпийските игри през лятото.

Хатън отбелязва, че намалелите обеми на инвестициите в хотели във Великобритания „не се дължат на липса на интерес“, а на „минималния продукт, който излиза на пазара“.

Колебливите лихвени проценти заради инфлацията притесняват инвеститорите при сключването на сделки, а обявяването на имоти за продажба се отлага в очакване на по-голяма стабилност. Купувачите, които се опасяват от ръст на лихвите по заемите, също са предпазливи.

„Дългосрочните прогнози за туризма в Европа показва, че прогнозираните нива на предлагане [в региона] няма да са достатъчни, за да задоволят това търсене“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още