IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото предлагане за Олимпиадата свива печалбите на собствениците на имоти в Париж

Свръхпредлагането на апартаменти във френската столица тласка цените надолу

18:20 | 20.04.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Жителите на Париж, които искат да спечелят пари от Олимпийските игри, като отдават апартаментите си под наем, не успяват да привлекат резервации, тъй като на пазара излизат множество обяви и голямото предлагане тласка цените надолу, пише Financial Times.

Само около една трета от наличните имоти под наем в Airbnb за района на Париж до момента са резервирани по време на Олимпиадата, сочат данни на компанията за анализи AirDNA, а 3000-3500 нови обяви се публикуват всеки месец.

Много парижани смятат да избягат от града по време на игрите, които започват на 26 юли, когато се очаква 15 млн. души да посетят френската столица, според представители на туризма. Но техните планове да отдадат жилищата си под наем на туристи на високи цени по време на ваканционния период през август се изпаряват, тъй като предлагането надвишава търсенето.

Стефания, банкерка, която живее в скъпия 10-и район в Париж, отдава под наем студио до апартамента си в Airbnb през последната година и половина. „Обичайно го резервират много бързо, но го отворих преди един месец за резервиране през юли и август и до момента няма нито една резервация“, споделя тя.

Стефания обикновено взема 150 евро на нощувка, но за двете седмици и половина на Олимпийските игри го предлага за 250 евро. Липсата на резервации „изглежда необичайна за период на засилено според очакванията ми търсене, но с тези сто евро отгоре няма да забогатея, нито ще се разоря“, отбелязва тя. „Предполагам, че в крайна сметка ще го отдам под наем, но може би трябва да намаля цената“, очаква Стефания.

Тя не е единствената, на която се налага да преосмисли цената. Макар че средната цена, която домакините в Airbnb в Париж искат е 594 евро, средната нощувка за резервирани места за настаняване за периода на Олимпиадата е 323 евро, сочат данните на AirDNA.

Airbnb, която е и официален партньор на Олимпийските игри, остава оптимистично настроена за възможността, която предлага на домакините.

Десетки хиляди нови собственици на имоти обявяват жилищата си в градовете, които са приели Олимпиада от началото на 2023 г., сочат данните на компанията. Изследване на Deloitte, поръчано от компанията, сочи, че средният домакин в Парижка област ще генерира 2000 евро допълнителни доходи по време на игрите.

„Париж 2024 се очертава като най-голямото събитие за домакините в историята на Airbnb, като повече гости ще отседнат в местни жилища на нашата платформа от всяко друго събитие преди“, съобщи компанията. „Хиляди хора в градовете домакини отварят жилищата си за първи път и над половината от обявите, които получават резервация, го постигат за по-малко от седем дни“, допълни тя.

Но осигуряването на резервациите остава предизвикателство, тъй като на пазара излизат и хотелски стаи, които преди това са били заделени за олимпийски делегации.

Хотелите също започват да намаляват цените, тъй като се конкурират за заетост, казва специалистът по туризъм Оливие Пюти от консултантската компания Extenso. Лондон построи около 7000 нови хотелски стаи за Олимпийските игри през 2012 г., а Париж е добавил само около 2000 стаи, казва Пюти.

„В краткосрочен план това може да е малко предизвикателно за хотелите..., но в средносрочен план е много по-добре да имаме свръхпредлагане на гъвкави наличности в Airbnb, отколкото постоянно разширяване на наличностите от хотелски стаи, които постоянно трябва да се запълват“, коментира той.

Много собственици на жилища под наем за Олимпийските игри вероятно ще бъдат разочаровани. Има „взрив на предлагане“ в платформите за ваканционни имоти под наем, включително Airbnb, Abritel и Booking.com, казва съоснователят на Lycaon Immo Стефан Домияр, според чиито данни към момента има около 15 хил. налични резервации в тези платформи.

„Тези, които имаха голям бюджет и бяха организирани, вече резервираха в периода, когато цените бяха много високи през ноември и декември, тласкайки ги още нагоре“, отбелязва той.

Сега, когато предлагането рязко нараства, „виждаме, че цените намаляват през последните три месеца“, допълва Домияр. Той счита, че само около една четвърт от наличните обяви ще бъдат резервирани за поне три нощувки по време на Олимпийските игри.

„Пазарът става по-рационален. Влакът за резервациите на изключително високи цени потегли“, казва Домиляр. Но „все още ще има добри възможности за по-късни резервации, защото наред с обикновените туристи ще има хора, които ще дойдат за Олимпиадата и после ще останат за туризъм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 20.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още