IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстански олигарх продаде имение близо до Бъкингамския дворец за 35 млн. паунда

Сделката показва, че пазарът на суперлуксозни имоти в Лондон остава устойчив

20:42 | 09.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тимур Кулибаев, зет на бившия президент автократ на Казахстан, е продал имение в Лондон за 34,7 млн. паунда на компания за инвестиции в имоти, основана от бивш ръководител на Deutsche Bank, пише Financial Times. Голямото имение, което се намира в квартал „Мейфеър“ и на кратко разстояние от Бъкингамския дворец, е било придобито в края на март от North Wind Capital, показват имотни документи. 

North Wind е компания за инвестиции в имоти, основана от Бен Уилямс, бивш директор на екипа за специални ситуации в областта на имотите в Deutsche Bank.

Кулибаев се опитва да продаде и съседен имот, но все още не е намерил купувач, съобщават запознати с въпроса източници.

Продажбата подчертава устойчивостта на пазара на суперлуксозни имоти в Лондон през последните 12 месеца въпреки по-широкото забавяне на имотния пазар.

Луксозните имоти в британската столица остават до голяма степен изолирани от последиците от по-високите лихви, тъй като много купувачи използват пари в брой, за да финансират покупките си. Сред другите големи сделки, които бяха финализирани неотдавна, е придобиването за 138 млн. паунда на Aberconway House от Адар Пунавала миналата година.

Кулибаев е зетят на Нурсултан Назарбаев, който беше на власт почти три десетилетия в Казахстан и преди време бе смятан за негов възможен наследник. Той също така заемаше редица видни роли в страната, включително президент на влиятелния държавен инвестиционен фонд.

Двата имота в центъра на Лондон са част от портфейла му с имоти от близо две десетилетия. Продаденото имение стоеше празно през по-голямата част от този период, което предизвика гнева на активисти за борба с бездомничеството, недоволни от отсъствието на чуждестранните собственици, скрити зад офшорни компании.

След мерките на британското правителство за повишаване на прозрачността при собствеността на имотите документи показват, че миналата година Кулибаев е регистриран като собственика на Merix International Ventures, дружество на Британските Вирджински острови, което притежава имението в „Мейфеър“. През декември Кулибаев е регистрирал като краен собственик на съседното имение базираната в Люксембург компания Vitala Investment Holdings, показва отделен документ.

Продаденото жилище беше придобито за 25,8 млн. паунда през 2007 г., а съседното бе закупено за близо 12 млн. паунда същата година, показват документ пред Върховния съд и други имотни документи.

През 2007 г. Кулибаев купи и имението Sunninghill Park на принц Андрю в Бъркшир в сделка, която привлече вниманието, след като той плати с 3 млн. паунда повече от офертната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
matiza
преди 1 седмица
Тимур а не Тимул ))Има още един лондонски таунхаус също на името на фирмаНаблизо живее Дейвид БекъмНо този имот едва ли ще продаде в скоро време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още