IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефове на хедж фондове купиха едни от най-скъпите жилища в Лондон през 2023 г.

Луксозният сегмент остава незасегнат от проблемите на по-широкия жилищен пазар в британската столица

17:17 | 31.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на хедж фондове са били сред купувачите на луксозни жилища в Лондон в сделки за милиони долари тази година, след като ултрабогатите хора загърбиха проблемите на по-широкия жилищен пазар във Великобритания, пише Bloomberg.

Трейдърът от Citadel Адам Фрейм, чиято компания се представи по-добре от много други през 2023 г., купи имение с гледка към Примроуз Хил за 42,9 млн. паунда (54 млн. долара) през юни. Няколко месеца по-рано Оливие Мейоха, директор на подразделение на Blackstone, което инвестира пари на клиенти в хедж фондове, купи къща за 24,7 млн. паунда близо до Челси.

Гледката от парк Примроуз Хил в северната част на Лондон. Снимка: Саймън Доусън/Bloomberg Гледката от парк Примроуз Хил в северната част на Лондон. Снимка: Саймън Доусън/Bloomberg

Нина Флор, дъщеря на швейцарския бизнесмен Томас Флор и съпруга на принц Филипос, анализатор на хедж фондове в Ню Йорк и член на неуправляващото гръцко кралско семейство, също купи къща с тераса в богатия квартал „Найтсбридж“ за над 30 млн. паунда през февруари.

Покупките показват, че пазарът на луксозни жилища в Лондон, макар и засегнат от негативни нагласи в сектора, остава до голяма степен изолиран от проблеми като по-високите лихви по заемите, тъй като заможните купувачи не са толкова зависими от дълг. Слабостта на паунда спрямо долара и високите цени на суровия петрол също привличат богатите от САЩ и Близкия изток, отбелязва Чарлз Макдауъл, брокер, чиято имотна компания консултира богати граждани за покупки на жилища в Лондон.

Жилищният пазар в града е „смятан за убежище за глобалния капитал“, когато икономическата несигурност и две големи войни в Украйна и в Газа сриват пазарите за алтернативни инвестиции, коментира Джереми Гий, управляващ директор на агенцията за луксозни имоти Beauchamp Estates.

Някои от най-големите покупки са били направени от богати купувачи от чужбина, а няколко сделки дори надминаха прага от сто милиона паунда.

Индийският милиардер Рави Руя купи имение за 113 млн. паунда, гледащо към „Риджънтс парк“, това лято. Към края на годината индийският магнат Адар Пунавала, който натрупа богатството си от ваксини, прие да плати около 138 млн. паунда за имение в „Мейфеър“, което беше наел от полската милиардерка Доминика Кулчик, съобщи запознат източник.

Квартал "Мейфеър" в Лондон. Снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg LP Квартал "Мейфеър" в Лондон. Снимка: Крис Ратклиф/Bloomberg LP

Сю Сяопин, един от най-успешните ангел-инвеститори, купи апартамент за 38,6 млн. паунда, сгушен между Грийн парк и Бъркли Скуеър през юни. Няколко месеца по-рано Абдулхади Мана Ал-Хаджри, собственик на хотел Ritz и зет на ръководителя на Катар, купи градска къща за 37,5 млн. паунда близо до Хайд парк.

Жилища в тези квартали на Лондон са продадени за над 20 млн. паунда през 2023 г. Графика: Bloomberg LP Жилища в тези квартали на Лондон са продадени за над 20 млн. паунда през 2023 г. Графика: Bloomberg LP

Роденият в Иран Бехдад Егбали, основател на Clearlake Capital Group и съсобственик на футболен клуб "Челси", купи апартамент с гледка към Гросвенър Скуеър за около 34 млн. паунда през март.

Макар че тези сделки показват привидно силен пазар във високия сегмент, картината при луксозните имоти е донякъде смесена. В най-заможните квартали в Лондон продажбите са намалели с около една трета през ноември спрямо същия период на миналата година, сочат данни на LonRes.

Милиардери и мултимилионери са купили жилища в Лондон на цена над 15 млн. паунда за общо около 340 млн. паунда между януари и юни, показват данни на Beauchamp Estates. Това все пак е под обема от 400 млн. паунда през първите шест месеца на 2022 г.

Клер Рейнолдс, управляващ директор на UK Sotheby’s International Realty, казва, че пазарът се развива на две скорости, като жилищата на цена над 10 млн. паунда не са толкова уязвими на притесненията от лихвите. Sotheby’s е посредничила при осъществяването на сделки за общо 90 млн. паунда в Лондон само миналия месец, като мнозинството продажби се случват в заможните квартали „Мейфеър“, „Белгравия“ и „Мерилбоун“.

Обща стойност на продадените жилища в Лондон на цена над 15 млн. паунда. Графика: Bloomberg LP Обща стойност на продадените жилища в Лондон на цена над 15 млн. паунда. Графика: Bloomberg LP

Макдауъл съобщава, че европейските му клиенти са намалели с около една трета тази година, а купувачите в долари са се увеличили с 50% и допълва, че много банкери поглеждат към други големи градове като Франкфурт.

Най-големите притеснения за богатите, търсещи да купят имот във Великобритания, са гербовият налог, по-голямото внимание върху финансите и възможността за правителство на Лейбъристката партия на следващите избори, които се очакват преди януари 2025 г., сочи изследване на Beauchamp.

„Несигурността, създавана от парламентарните избори, може да предизвика известно объркване през 2024 г.“, коментира Джо Екълс, управляващ директор в агенцията за недвижими имоти Eccord.

Но има причини за радост, казва Макдауъл. Макар че сделките за жилища на цена над 5 млн. паунда се забавиха спрямо връхната точка през 2022 г., броят им се увеличи към края на 2023 г.

„Продавачите, които чакат да продадат, може да погледнат към следващата пролет като момент, когато оптимизмът ще се завърне напълно на пазара“, отбелязва той. „Луксозният сегмент от пазара ще продължи да бъде силен догодина, тъй като хората все още смятат Лондон за фантастично място за живеене“, допълва Макдауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 31.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още