IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийският "принц на ваксините" сключи най-голямата жилищна сделка в Лондон през 2023 г.

Адар Пунавала плати 138 млн. паунда за имение в квартал "Мейфеър"

14:21 | 12.12.23 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Индийският милиардер и „принц на ваксините“ Адар Пунавала постигна сделка за най-скъпото жилище в Лондон за годината, като прие да плати около 138 млн. паунда за имение в квартал „Мейфеър“ с площ от 2300 кв.м, пише Financial Times.

Aberconway House, огромно имение от 20-те години на миналия век близо до Хайд парк, ще смени собствеността си след договорената продажба от Доминика Кулчик, дъщеря на покойния бизнесмен Ян Кулчик, който беше най-богатият човек в Полша.

Имотът ще бъде придобит от Serum Life Sciences, филиала във Великобритания на Serum Institute of India, който е собственост на семейство Пунавала, съобщават запознати със сделката източници.

Цената поставя Aberconway House на второ място сред най-скъпите домове, продавани някога в Лондон, и превръща сделката за имението в най-голямата за годината, съобщават брокери на луксозни имоти.

Най-високият сегмент от имотния пазар в Лондон е изолиран от последиците от по-високите лихви по заемите, които забавят по-широкия британски жилищен пазар през тази година, тъй като малко купувачи разчитат на ипотечни кредити.

Трофейните имоти в Лондон остават привлекателни за чуждестранни купувачи въпреки новите мерки за прозрачност, които бяха въведени за установяване на руски пари след войната в Украйна, и перспективата за данъчни промени, ако Лейбъристката партия спечели следващите парламентарни избори във Великобритания.

Близък до Serum Life Sciences коментира, че семейство Пунавала „няма планове“ да се установи във Великобритания за постоянно, но „къщата ще послужи за база за компанията и семейството, когато са във Великобритания“.

Сделката в Лондон следва инвестициите за милиони паунди в изследвания на ваксини и производствени инсталации близо до Оксфорд, допълни източникът.

През 2021 г. семейството предостави 50 млн. паунда на Оксфордския университет за новата Сграда за изследване на ваксини "Пунавала". Serum Institute произведе стотици милиони дози от ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca срещу Covid-19.

Пунавала, който пое ръководството на Serum Institute от баща си през 2011 г., отдаде имот през 2021 г. за над 50 хил. паунда седмично, съобщи тогава Bloomberg.

Внушителната сграда с червени тухли е кръстена на Хенри Дънкан Макларън, барон Аберкънуей, индустриалец от началото на миналия век, който построил имението на площад „Гросвенър“.

Следващата по големина продажба за 2023 г. според брокери на недвижими имоти е покупката на Hanover Lodge за 113 млн. паунда. Семейният офис на милиардера Рави Руя, собственик на компанията Essar Group, купи имението в „Риджънтс парк“, свързвано с руския имотен инвеститор Андрей Гончаренко.

Най-скъпо продаденото жилище в Лондон е Rutland Gate, което беше придобито през януари 2020 г. от управителите на богатството на бившия саудитски престолонаследник Султан бин Абдулазиз за рекордните 210 млн. паунда. FT разкри миналата година, че действителният купувач е Хуей Ка Йен, основател и президент на Evergrande.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още