IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството у нас се е представило силно в края на първото тримесечие

Строителната продукция расте през март както на месечна, така и на годишна база

14:05 | 10.05.24 г.
Снимка: Patrick Bolger/Bloomberg
Снимка: Patrick Bolger/Bloomberg

Произведената у нас строителна продукция през март е нараснала както на месечна, така и на годишна база и продължава положителното си представяне от началото на годината, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо февруари индексът на продукцията в строителния сектор нараства с 0,3%, като принос за покачването имат сградното строителство и специализираните строителни дейности, докато при изграждането на съоръжения се наблюдава намаление.

Сградното строителство е нараснало с 0,7% на месечна база, като отбелязва втори пореден месечен ръст след слабото начало на 2024 г. При специализираните строителни дейности покачването е с 0,8%, което е трето поредно за тях.

В същото време строителството на съоръжения намалява на месечна база с 1% след три поредни месеца на повишение.

Така общата строителна продукция отбелязва непрекъснат месечен ръст от декември насам. През март тя се е увеличила и на годишна база с 3,7%, продължавайки ръста си от предходния месец. Преди това тя бе в стагнация два поредни месеца.

Най-голям принос за годишното покачване на строителната продукция имат специализираните строителни дейности, които отчитат ръст от 7,9%. Строителството на съоръжения записва четвърти пореден годишен ръст, който достига 5% през март. На обратния полюс е строителството на сгради, което намалява на годишна база с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още