IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паркомясто в Амстердам се продава за почти половин милион евро

Обявата предизвика възмущение в страната, обхваната от остра жилищна криза

16:40 | 10.05.24 г. 5
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Паркомясто близо до най-големия парк в Амстердам, Вонделпарк, беше обявено за продажба за близо половин милион евро. Цената е шокираща дори за Нидерландия, където остра жилищна криза тласна цените на жилищата рязко нагоре, пише френският вестник Le Figaro.

Цената му от 495 хил. евро прави паркомястото, обявено в сайта на агенцията за недвижими имоти Funda, най-скъпото в страната, съобщава нидерландската телевизия RTL.

Паркомястото е с площ от 18 кв. м, става ясно от обявата на агенцията за недвижими имоти. То се намира в затворен комплекс и „на най-известната и скъпа търговска улица в Нидерландия“. На същата улица се намират магазини на луксозни марки като Cartier, Louis Vuitton, Chanel и Hermès. Паркомястото, което се намира в близост и до музея на Ван Гог, може също да бъде наето за сумата от 750 евро на месец. Наемът му е по-висок от средния наем за жилище в Нидерландия.

Обявата предизвика шок в страната, която е тежко засегната от жилищна криза. Продажната цена на паркомястото е по-висока от средната цена на жилищата в Нидерландия, която е 430 хил. евро според публикуван в края на 2023 г. доклад.

Друго изследване установи същата година, че страната, която е една от най-гъстонаселените в Европа, изпитва недостиг от 390 хил. жилища. Човек, който получава средни доходи, не би могъл да си позволи да купи сам жилище в Амстердам, съобщава сайтът Hypotheker.

Наред с рязкото повишаване на цените RTL отбелязва, че редица паркинги в централните части на градовете в Нидерландия са били затворени, за да станат те по-непривлекателни за колите. „Паркоместата стават все по-голяма рядкост и следователно цената им расте, но едно паркомясто не струва, разбира се половин милион евро“, отбелязва RTL.

Но агенцията за недвижими имоти J. Heule оспори това твърдение пред медиите, като заяви, че кварталът, където жилищата се продават за няколко милиона евро, предполагал също скъпи паркоместа и коли. „Няма външни площи, затова паркирането в този квартал е много трудно и рядко има свободно паркомясто“, отбелязва тя.

RTL посочва още, че сайтът Funda, където е публикувана обявата, не контролира дали исканите цени отговарят на реалната стойност на това, което е обявено за продажба. „Всичко зависи от това дали някой е достатъчно луд, за да плати тази сума“, коментира медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
tajoha9659
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00" не ти се отдава мисленето! Не се мъчи .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
До: zelka007 ... 200-300-500 евра = 200-300-500хил евра ... спя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
zelka007
преди 1 седмица
До: wart ... това не са имоти/цени за средностатистически човек . ако си зачел текста иде реч за особено скъп квартал в центъра на топ търговска улица , където по принцип няма паркоместа . клиентите на такива имоти не стъпват в таксита , можеш да си сигурен ... :))) ... има предостатъчно каляски , които струват по 200-300-500 евра . нема да си я държи на обществен паркинг . пълно е с злобарчета , драскат , чупят , скачат в/у тях ... не им мисли парите за паркомясто на заможните ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
wart
преди 1 седмица
Половин милион за паркинг ?--тя и колата трябва да е нещо скъпо за тези пари цял живoт да ползвам такси сигурно не ,че ще ми стигнат но и ще останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още