IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните офиси в София достигат нов връх от близо 18%

Пазарът регистрира отрицателно нетно усвояване за второ поредно тримесечие, което означава, че повече площи се освобождават, отколкото се заемат

21:34 | 25.07.22 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Свободните площи в офиси клас A и Б в София през второто тримесечие на 2022 г. са се увеличили с около 50 хил. кв. м спрямо предходното и възлизат на 435 хил. кв.м, достигайки връх на обема на свободни офиси в историята на пазара в София, като 38% от тях са разположени по продължението на бул. "Цариградско шосе", сочат данни на консултантската компания MBL. В резултат на увеличението общият процент на незаетите офис площи в столицата в края на тримесечието е 17,8%.

В идеалния и широкия център на града увеличението на свободните площи е с по-малко от 1%, докато нивата в нецентралните райони са се увеличили с 1,6% в сравнение с предходното тримесечие.

Общият обем на съществуващите офис площи в София е достигнал 2,453 млн. кв. м към края на второто тримесечие, като 70% от тях са разположени извън центъра на града. По продължението на бул. "Цариградско шосе" се намира около една пета от целия офис фонд, следван от обособените бизнес зони около бул. "Александър Малинов" и югоизточната част на Околовръстия път.

Нововъведените в експлоатация офис площи за тримесечието възлизат на 44 хил. кв. м, повечето от които представляват офиси клас А, разположени в най-горещата бизнес зона към момента – кв. "Хладилника", или сгради, които са били замразени във времето и са получили разрешение за ползване в последното тримесечие.

Много инвеститори остават предпазливи по отношение на развитието на нови офис проекти. Въпреки това към края на първото тримесечие на 2022 г. около 203 хил. кв. м офис площи са в процес на изграждане и още 230 хил. кв. м са обявени да стартират в близко бъдеще. Най-голяма част от строителната дейност се извършва във вече популярните бизнес райони като бул. "Цариградско шосе" и кв. "Хладилника".

Към момента наличните офис площи, които се предлагат активно на пазара, както в съществуващите офис сгради, така и в сгради, които все още са в процес на изграждане, възлизат на приблизително 525 хил. кв. м, отбелязвайки 13 хил. кв. м увеличение в сравнение с предходното тримесечие.

Пазарът на бизнес имоти в София регистрира отрицателно нетно усвояване за второ поредно тримесечие, което означава, че повече площи се освобождават, отколкото се заемат, посочват още от MBL. Независимо от това пазарът демонстрира активност, тъй като основните играчи във водещи индустрии се завръщат в офиса въпреки сътресенията на пазара, породени от пандемията, политическите конфликти или прекомерните нива на инфлация. Все повече обитатели избират офиси от клас А и изоставят такива от клас Б, в резултат на което нетното усвояване за площи клас А е положително и възлиза на 21 хил. кв. м.

За последното тримесечие сключените сделки са за 28 хил. кв. м, като по този начин новонаетите площи отбелязват увеличение в сравнение с началото на 2022 г. и запазват сходни нива на годишна база.

Офертните наемни нива за офис площи клас А, с много малки изключения, са в диапазона от 12,5 - 15,5 евро на кв.м, докато наемите за клас Б са между 8 и 10,5 евро на кв.м. През второто тримесечие на 2022 г. средните наеми за офис площи клас А са се увеличили с между 3% и 8%, което се дължи на високата инфлация и спекулативно търсените наеми на няколко офис проекта, които все още са в процес на изграждане и няма гаранция, че ще се постигне сделка на търсената цена. Наемите в клас Б остават относително непроменени поради по-слабия интерес към тях.

Заради увеличението разходи за строителство през последната година от консултантската компания очакват спад на развитието на спекулативни офис проекти, които са били планирани за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Мдам - друго си е укpoпонацист да се представя за "пленен руски пилот" и да прави пресконференции за да бълва огън и жупел срещу Путин... без да се сеща дoбитъкът, че снимките му с укрoпска униформа са навсякъде из мрежата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Ivan N.
преди 1 година
Снимачният екип е същия, който сглабя изречения от записи с украински пленници и манипулира истината. Кой изобщо вярва на канал Россия 1?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Някъде напускат доброволно, някъде по друг начин. Филм за Мариупол. https://ok.ru/video/3684459285049
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Varfor
преди 1 година
Между другото наистина има немалко хора, които покрай Ковид напуснаха София. Имам приятели, които го направиха, а други са в процес на подготовка за напускане.Голяма част от компаниите минават изцяло на дистанционен режим, така че очаквам кризата при офисите да се задълбочава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Така е копейке! Очаква се 1 млн души да напуснат София до края на годината и да се върнат в по-малките населени места. Там ще възстановят картофени ниви и ще правят насаждения с формата на Z, за да може Путин да ги освободи по-бързо. Западните компании масово затварят офисите си в София, защото няма да има газ през зимата. В момента има протести из цяла Европа, защото software-ните компании искат да отварят офиси в РФ, но заради санкциите не може. Също така програмисти колеги напуската нашата фирма и със семействата си през Турция летят за Москва - новата мека на IT индустрията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Икономиката на услугите, на просветените, на пухкавите бели и цивилизовани еуропейци === взе да дава фира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
На офис-пазарът отдавна се оформи мутрозапушване, което ескалира по време на К-19. На базата на това - да се строят нови офис-площи, не е нищо друго, освен глyпoст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още