IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите на близо 28% от домакинствата у нас са се увеличили през третото тримесечие

Над 75% от анкетираните от НСИ заявяват, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

13:25 | 08.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Доходите на домакинствата на 27,9% от лицата, участвали в анкета на Националния статистически институт (НСИ), са се увеличили през третото тримесечие на 2022 г. Това е с 8,7 процентни пункта повече в сравнение с второто тримесечие и с 9,4 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие.

В анкетата на НСИ към европейски проект за наблюдение на домакинските бюджети са отговорили 5719 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3053 домакинства. Проучването осъществява тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията от COVID-19, посочиха от статистиката.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са вдигане на пенсиите, социалните помощи и индексиране на заплатите, отчитат в НСИ.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4,8% от лицата, което е с 2,9 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие и с 3,7 пр. пункта по-малко спрямо първото.

За 67,3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца.

Затрудненията при покриване на ежедневните разходи остават значителни

През третото тримесечие, както и през предходните две тримесечия, делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е висок – над 75%. С известни затруднения са 38,5% от лицата, 28,3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10,8% – като много трудно. В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните разходи.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18,1% от лицата, а едва 4,3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0,9 пункта спрямо второто тримесечие и с 0,7 пункта спрямо първото.

Чувството за самота преобладава при лицата над 65 години

В периода от юли до септември 7,6% от анкетираните са заявили, че са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето през последните четири седмици, докато 44,7% не са усещали самота в нито един момент. Чувството за самота е по-силно изразено при жените – 8,8% са се чувствали самотни през цялото или през по-голямата част от времето, или с 2,5 процентни пункта повече в сравнение с мъжете.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Не са се чувствали самотни в нито един момент 25,2% от лицата на възраст 65 и повече години. Приблизително два пъти повече, или 51,4% от лицата на възраст между 16 и 64 години, не са изпитвали никога самота през последните четири седмици.

Удовлетвореност на лицата от личните взаимоотношения

И през трите тримесечия на тази година анкетираните лица дават относително висока оценка по отношение на удовлетвореността си от личните взаимоотношения със семейството, приятелите, съседите и други лица – средно 7,17 през първото, 7,27 през второто и 7,36 през третото тримесечие, при скала на измерване от 0 до 10.

Най-ниска е удовлетвореността на лицата на възраст 16 и повече години от финансовото положение на домакинствата им, като тази удовлетвореност също леко се повишава – средно от 4,51 през първото тримесечие, на 4,64 през второто и 4,72 през третото тримесечие на тази година. За 20-те процента домакинства с най-високи нетни доходи средната удовлетвореност на лицата и през трите тримесечия е около 6, а за 20-те процента домакинства с най-ниски нетни доходи удовлетвореността на лицата от финансовото положение и през трите тримесечия е около 3.

Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните е 5,71 през първото тримесечие, 5,96 през второто и 6,07 през третото тримесечие, измерена по скалата от 0 до 10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още