IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Ръстът на доходите у нас изпреварва с много малко темпа на инфлация

Доходите на пенсионерите нарастват с 30%, докато тези на работещите - само със 7%, посочи Десислава Николова

11:00 | 07.09.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Темпът на ръст на доходите изпреварва с много малко темпа на инфлация, но ако се направи разбивка, става ясно, че основното увеличение се намира при пенсионерите. Доходите на пенсионерите нарастват с 30%, докато тези на работещите - само със 7%, което означава загуба на покупателна способност на работещите. Това сравнение направи в Bulgaria ON AIR финансовият анализатор Десислава Николова.

"Инфлацията засяга основно бедните групи от обществото. Хората с ниски доходи са най-уязвимите групи в обществото, инфлацията изяжда техните спестявания. По данни на БНБ 64,8 млрд. лева са спестяванията в банковата система на домакинствата, а депозитите от 1000 до 20 хиляди лева намаляват, това е процент, който се забелязва от Covid-19 насам", потвърди Николова в коментар, че докато богатите пестят, бедните харчат все повече и живеят назаем.

Тя отбеляза, че последните данни на централната банка от юли показват забавяне на темпа на ръст на потребителските кредити. „В началото на войната имаше много сериозен ръст на отпуснатите потребителски кредити, докато сега последните данни показват, че той се забавя. Хората, когато са притеснени финансово, прибягват до бързи кредити“, разкри друга тенденция Десислава Николова.

Финансовият анализатор смята, че е добре 50% от дохода, който човек получава, да се заделя за фиксирани разходи, 30% – за забавление и останалата част за инвестиции.

Според нея при финансова криза или намаление на доходите „трябва да орежем една част от разходите за забавление и да ги прибавим към фиксираните разходи“.

По думите ѝ инфлацията изисква преструктуриране на личните финанси.

"Европейската централна банка взе решение за увеличаване на основната лихва с 0,5 процентни пункта. През следващите месеци ще видим промените по отношение на лихвите и кредитирането“, посочи анализаторът.

Николова отчете, че към момента не се забелязва покачване на лихвите за краткото време след увеличението, но напомни, че през септември предстои ЕЦБ отново да вдигне лихвата, вероятно с 0,75 пункта. 

„Това няма как да не се отрази върху лихвите у нас. Със сигурност ще се отрази, но аз не очаквам да бъде с реципрочен размер", заяви тя по отношение на ръста на кредитите.

Къде е балансът между решенията на работодателите да запазят работните места и да вдигнат заплатите на служителите си? С колко ще се увеличат лихвите по заемите?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 1 година
Минимална Заплата ?2500 и Минимална Пенсия ?1000 , плюс Базов Доход ?600, плюс ваучери за всичко ; плюс 100% безплатно Образование (вкл. висше) и Здравеопазване ; БВП х10 ; Раждаемост - до небето , връщане на всички емигранти плюс заселване на още 3-4 млн. дипломирани чужденци ; нареждане на България сред най-богатите страни в света - съгласно Програмата за Развитие на България до 2030 г. - https://bg-razvitie.alle.bg . Финансов Анализатор, викаш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
Така е, даже е редно да намалите заплатите! И като вземем предвид че икономиката на Запад е в подем, а тук пълно с празни руски глави ... изобщо няма да стимулирате емиграцията отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още