IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България - движена от външни фактори

Компенсациите заради високите енергийни цени трябва да бъдат по-добре насочени, смятат представители на ИТН и "Демократична България"

10:51 | 05.09.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в България се появи заради външни фактори и също заради външни фактори ще намалява, коментираха икономически експерти по време на дебат в "Нова телевизия". В него участваха представителите на "Продължаваме промяната" Искрен Митов, бившия председател на комисията по бюджет в 47-ото Народно събрание Любомир Каримански ("Има такъв народ") и Владислав Панев ("Демократична България"). В студиото липсваха икономически експерти от ГЕРБ/СДС, БСП и ДПС.

Икономиката не е в криза и това го доказват данните за ръста на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие, ниският процент на задлъжнялост и очакваният спад на инфлацията, коментира представителят на "Продължаваме промяната". За него това означава, че приетите от бившите управляващи антикризисни мерки дават резултат.

Любомир Каримански обаче смята, че намалението на инфлацията е благодарение на "външни фактори". Той критикува част от мерките на кабинета "Петков", посочвайки, че не са дефинирани най-уязвимите групи, които да получат подкрепа, и допълни, че трябва да има справедлив модел, който да бъде насочен към нуждаещите се. Експертът коментира още, че увеличените пенсии също подхранват инфлацията у нас, защото пенсионерите харчат парите си в страната. 

"Раздаваме парите на държавата на калпак, раздаваме от хеликоптер пари, което не е редно", каза той и не скри своите критики и за отстъпката от 0,25 лева за литър гориво, която се предоставя на физическите лица и отива "в нечии чужди джобове".

Представителят на "Има такъв народ" отбеляза също така, че има секретен доклад на ДАНС за работата на "Лукойл", до който е имал достъп като депутат в предишното Народно събрание, намеквайки, че в него има данни за нарушения.

Компенсациите трябва да бъдат по-точно насочени, за да не предизвикаме "родна инфлация", съгласи се и Владислав Панев и припомни, че от "Демократична България" са предлагали варианти за предоставяне на отстъпки - например по-ниска цена за определено количество потребена енергия (електроенергия или природен газ), или да бъде дадено определение на енергийна бедност и помощите да бъдат насочени към тази категория потребители.

Според него инфлацията ще тръгне надолу заради мерките, които предприемат и Европейската централна банка (ЕЦБ), и Федералният резерв на САЩ.

Панев посочи и конкретна мярка за намаляване на цената на горивата - облагане на разликата между цената на петрола сорт Брент и цената на руския петрол "Уралс", която е около 30 долара за барел. По този начин парите ще влизат в бюджета, а не в някоя офшорка, каза още икономическият експерт на "Демократична България". 

По-добрата бизнес среда осигурява и по-добри доходи за всички, допълни още той и посочи, че неговата партия е готова за преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена, а за постигането на конкретни цели.

Откъде ще дойдат пари за компенсации и повишаване на пенсиите?

От "Продължаваме промяната" нямат намерение да повишават данъците, за да съберат средства за увеличаване на пенсии и за компенсациите. Според Искрен Митов преди да се стигне до тази стъпка, има още много други действия - съкращаване и преструктуриране на данъците например. 

В края на август служебният министър на финансите Росица Велкова намекна, че може да се стигне до повишаване на данъците в следващите години заради влошаването на икономическата ситуация в страната. 

От ИТН и "Демократична България" също са против увеличаването на данъците, стана ясно още от дебата. Панев отчете, че разходите действително трябва да бъдат оптимизирани и една крачка в тази посока е по-доброто насочване на компенсациите, раздавани от бюджета, както и дигитализацията на държавната администрация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още