IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е пета в ЕС по годишен темп на инфлацията през юли

Инфлацията в еврозоната и ЕС отново се е ускорила миналия месец

14:57 | 18.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

С годишен темп на инфлация от 14,9% през юли България се нарежда на пето място в Европейския съюз, сочат данните на Евростат, разпространени днес.

Най-висока инфлация на годишна база през месеца е регистрирана в Естония (23,2%), Латвия (21,3%) и Литва (20,9%), а най-ниска - във Франция, Малта (и в двете по 6,8%) и във Финландия (8,0%). Годишен темп на инфлация в ЕС през юли. Графика: Евростат Годишен темп на инфлация в ЕС през юли. Графика: Евростат

В сравнение с юни годишната инфлация се забавя в шест държави членки на ЕС, остава без промяна в три и се ускорява в осемнадесет.

Общо за Европейския съюз инфлацията се е ускорила до 9,8% през юли на годишна база, след като през юни беше регистрирано ниво от 9,6%. Година по-рано нивото на инфлация в ЕС беше 2,5%. 

Годишният темп на инфлация в еврозоната също се е ускорил до 8,9% през юли 2022 г. спрямо 8,6% през юни. Година по-рано равнището на инфлация в 19-членния блок с единна валута беше 2,2%. 

Основният двигател на годишния темп на инфлация в еврозоната през юли са енергийните продукти (+4,02 процентни пункта), следвани от храните, алкохола и тютюна (+2,08 п.п.), услугите (+1,60 п.п.) и неенергийните промишлени стоки (+1,16 п.п.).

Инфлацията на месечна база е 0,2% в ЕС и 0,1% в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още