IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите очакват пет повишения на лихвата на Фед до ноември

Доходността по 10-годишните щатски облигации нарасна до 1,925% - най-високо ниво от декември 2019 г.

20:59 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите очакват пет повишения на лихвата на Фед до ноември

След силните данни за заетостта в САЩ през януари (и солидната възходяща ревизия на данните за ноември и декември) пазарите вече оценяват с повече от 50% вероятност за повишаване на федералната фондова лихва с по 25 базисни пункта на пет заседания на Фед до ноември 2022 г., предава Ройтерс. 

Броят на новооткритите работни места в САЩ е надминал очакванията през януари въпреки растящия брой новозаразени с коронавирус, предизвикан от омикрон щама. Нивото на безработица в страната обаче също се е увеличило. Новооткритите работни места извън стопанския сектор са нараснали с 467 хил. броя през месеца, докато безработицата е достигнала 4%, показват данните на министерството на труда за януари. Прогнозите на Dow Jones бяха за повишение от 150 хил. работни места и безработица на ниво от 3,9 на сто.

Очакванията за вдигане на основната лихва на Фед през мат и след това през май вече достигат 100%, а вероятността за още едно повишение през юни се оценява на 82%. А на 56% - вероятността за повишаване на лихват след това през юли и отново през ноември. В същото време доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ нараства с 9,8 базисни пункта до 1,925% - най-високо ниво от декември 2019 г.

Доходността по 2-годишните американски книжа пък скочи с 10,6 базисни пункта до 1,298% - най-високо ниво от февруари 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още