IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа се надпреварва да вдига лихвите, за да укроти инфлацията

Основният лихвен процент в Унгария е най-високият в ЕС и достига 6,15%

08:47 | 07.04.22 г. 7
<p>
	Сградата на полската централна банка. <em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Сградата на полската централна банка. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Централните банки на Полша, Унгария, Чехия и Румъния вдигнаха рязко лихвените си проценти през последната седмица заради нарастващата инфлация.

В сряда Полша повиши основната лихва повече от очакваното до 4,5%. А полската централна банка не даде никакви индикации, че е готова да спре повишаването на лихвените проценти, след като вдигна референтния показател до най-високото ниво от десетилетие, за да се бори с нарастващата инфлация.

Банкерите изненадващо повишиха референтния процент с 1 процентен пункт до 4,5% в сряда и повториха, че ще направят всичко необходимо, за да се борят с устойчиво високите нива на инфлацията. Размерът на повишението засенчи прогнозите на 31-те икономисти, анкетирани от Bloomberg, и бе взет на фона на нарастващите опасения, че войната в съседна Украйна може да навреди на икономическия растеж.

Злотата поскъпна след решението, а централната банка повтори, че е готова да се намеси на пазара, за да предотврати обезценяването на валутата. Банкерите очакват икономическата ситуация да остане благоприятна през следващите тримесечия, тъй като нарастващите доходи на домакинствата допринасят за покачването на цените.

Инфлацията в Полша се ускори до 10,9% през март, въпреки че правителството намали налозите върху всичко - от горива до храни, за да осигури облекчение на потребителите.

В съседна Чехия централната банка повиши основната лихва до 5%. Покачването в четвъртък от половин пункт до 5% беше седмото поредно увеличение от юни и беше очаквано от анализаторите. Лихвата сега е на най-високото си ниво от 2001 г. насам.

Подхранвана от високите цени на енергията, инфлацията в страната се ускори до 11,1% през февруари. Това е доста над целта на банката от 2%.

Решението на банката се случва, след като статистическата служба обяви, че икономиката на страната е нараснала с 3,3% миналата година - повече от очакваното - след свиване с 5,8% през предходната година поради пандемията на коронавируса.

Румъния повиши лихвата за пети пореден път, докато се надпреварва да укроти най-агресивната инфлация от 14 години насам, въпреки че рисковете, свързани с войната в съседна Украйна, продължават да оказват натиск върху икономиката.

Централната банка повиши базовия лихвен процент с половин пункт до 3% на заседанието си във вторник, което съответства на оценките на девет от 12 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Останалите трима прогнозираха по-малко повишение до 2,75% на сесията, която е първата, откакто Русия започна войната си срещу Украйна.

От своя страна Унгария увеличи лихвения процент с 30 базисни пункта, с което той достигна 6,15%.

Унгарците заявиха във вторник, че трябва да засилят кампания си за затягане на паричната политика, която вече е най-агресивната в Европейския съюз. Те очакват ръстът на потребителските цени да достигне средно 9,8% тази година, в сравнение с целта от 3%. Основният лихвен процент на Унгария е най-високият в ЕС.

Какво предвиждат от OTP Bank Nyrt за Унгария вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Колкото по- голяма е инфлацията , толкова и спадът ще е по- голям . Нещо като огледалан образ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Ivan.r
преди 1 година
Въпросът е тоя леден душ колко назад ще върне имотите?Сега виждам на места ръстове от по 50 % спрямо преди Ковид ***. Дали ще върнат 33 % ? Особено когато се движим около 25-30 % реална инфлация? Не мисля, че е реалистично очакване имотите да спаднат много или изобщо в номинално изражение, но е възможно в реално изражение да "поевтинеят" или да поскъпнат по малко от темпа на инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
corner
преди 1 година
Като се замисля , при многоетажното строителство , на всеки апартамент се пада по една плоча . Пода на единия е таван на друг . :)))) А масово блоковете са строени на общинска земя ............ Та колко да е реалната цена на 10 - тина тухлени стени , като по груби изчисления едната не достига и 500лв . Положението е трагично откакто банките решиха , че имота е ценен актив .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Мача е свирен преди 10 години.На всеки 10 години банките хвърлят въдицата на тези които в миналото са били деца и тийнейджъри-родителите им за съжаление не им дават достатъчно съвети на база житейския им опит и има едно хвърляне и вяра в светлото бъдеще на собствения дом .В един момент идва и отрезвяването ,което винаги е болезнено,защото едно е да теглиш кредит за 50 000 евро ,друго е за 150 000 евро-лихвата е кукичката на въдицата ,после има разходи по заема и куп други такси които съдират кожата на ипотекаря още преди да е почнал да изплаща главницата -когато дойде време да плаща главницата инфлацията е дощла,банката вдига лихвата ,взима имота и да идва следващия -целта е да се направи една печалва от превъртането на самия имот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Нищо не е вечно. Нито ниските, нито високите лихви. Сега влизаме във фаза на вдигане на лихвите, това е положението. Спестителите пак ще го дух.т през инфлацията, но такива ниски лихви няма да има скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
corner
преди 1 година
А някой си мислеше , че лихвите не могат да станат повече от 1% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Скоро това лихвено състезание ще вдигне лихвите и в България,и тогава ще има леден душ за всички имотни инвеститори,които се подлъгаха че купона ще е вечен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още