IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери в светлината на прожекторите и на инфлацията

В следващите дни управителите на големите централни банки ще направят равносметка за взетите решения

08:45 | 21.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Предстои още една седмица, в която вниманието на инвеститорите ще бъде съсредоточено върху централните банки. След като през последните няколко седмици редица финансови институции определиха пътя на паричната си политика, в следващите дни предстои управителите на големите централни банки да направят равносметка за взетите решения. Светлината на прожекторите обаче няма да бъде съсредоточена единствено върху коментарите на централните банкери, а и върху борбата с ускоряващата се инфлация, която се оказа по-устойчива от очакваното. Освен това войната в Украйна продължава да внася несигурност и висока волатилност на финансовите пазари, докато инвеститорите следят преговорите между Москва и Киев.

Европейската централна банка (ЕЦБ) бе първият голям регулатор, който определи параметрите на паричната си политика след избухването на войната. Мнозинството от инвеститорите и анализаторите очакваха банката да отложи вземането на големи решения заради неяснотите около конфликта, но вместо това ЕЦБ изненада с решение за ускоряване на темпа на прекратяване покупките на облигации по старата си програма APP. По този начин финансовата институция си даде известна гъвкавост по отношение на лихвени повишения.

"Всякаква промяна в основните лихви ще се случи известно време след края на покупките по APP и ще е постепенна", уверяват от ЕЦБ. За сравнение - на предходното си заседание регулаторът посочи, че ще прекрати тези покупки "малко преди" първото лихвено повишение. След заседанието гуверньорът Кристин Лагард коментира, че първото лихвено повишение може да се случи месеци след прекратяването на APP, а решението ще е базирано на постъпващите данни.

Тази седмица Лагард отново ще има изказване, заедно с редица представители  на ЕЦБ, включително зам.-гуверньора Луис де Гиндос и главния икономист Филип Лейн.

Инвеститорите на Стария континент ще очакват и коментара на гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, който ще е един от първите, след като апела му гражданите на Великобритания да не искат по-високи заплати предизвика вълна от недоволство.

Всъщност следващите няколко дни и по-специално сряда ще бъде важен ден за Великобритания. Тогава финансовият министър на страната Риши Сунак ще направи пролетното си изявление относно състоянието на британската икономика и бюджета. То може да включва сериозни промени по държавните разходи и данъците, както и данни за това какви ще са рамките за продажба на държавен дълг през следващата финансова година.

Същия ден трябва да бъдат публикувани данните за инфлацията в Обединеното кралство, за които се очаква да покажат резултат от около 6% спрямо януарското годишно равнище от 5,5 на сто. Ако статистиката потвърди прогнозите, инфлацията в страната ще достигне нов 30-годишен връх.

Източник: Bloomberg L.P.

След като миналата седмица АЦБ очаквано продължи с цикъла на затягане на паричната политика, банката предупреди, че инфлацията в страната може за кратко да достигне двуцифрено равнище по-късно тази година.

"Рискът от стагфлация ще продължи да заема ключова позиция в ума на инвеститорите, тъй като се очаква данните за инфлацията във Великобритания да покажат допълнително ускоряване на темпа на растеж", смятат експерти от Bloomberg Economics.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл също ще направи изказване, след като миналата седмица американският регулатор повиши лихвите за пръв път от 2018 г. насам и намекна за последващи шест увеличения през тази година.

През седмицата предстои да приключат заседанията на Китайската народна банка, както и на централните банки на Швейцария, Норвегия и Унгария. Очакванията са Китай и Швейцария да продължат да поддържат ултраразхлабената си парична политика, докато Норвегия може да продължи с цикъла на затягане с поредно увеличение на лихвата от 25 базисни пункта на първото си заседание за годината. Прогнозите на икономистите за Унгария са, че банката може да повиши цената на кредитите.

Източник: Bloomberg L.P.

Изказванията на централните банкери са важни, дори след като е взето решение за паричната политика и са дадени насоки за това какво може да очакват пазарите в следващите месеци - така например АЦБ още през миналия декември сигнализира, че ще започне серия от лихвени повишения, а миналата седмица същото направи и Фед. Коментарите на гуверньорите обаче могат да хвърлят малко повече светлина върху темпа на затягане или разхлабване, а конкретно в случая на ЕЦБ - кога може да се очаква първото лихвено повишение.

Колкото до макроикономическите данни, през седмицата ще излезе поредната доза информация с колко се е ускорила инфлацията в началото на годината, преди избухването на войната, какво се е случило с потребителското доверие и бизнес нагласите в Европа, както и как са се справили компаниите с нарасналите цени на суровините и енергията.

Ето какво конкретно ще следим в следващите дни:

В понеделник Китайската народна банка ще вземе решение за размера на лихвения процент. В Европа се очакват данни за производствените цени в Германия. Същия ден ще има три важни изказвания на банкери - на гуверньора на Фед Джером Пауъл и на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Това ще са сред първите изказвания на централните банкери, след като двете финансови институции взеха решение за пътя на паричната си политика през изминалите дни. В понеделник ще говори и управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел.

Във вторник отново се очакват коментарите на банкери - на гуверньора на Австралийската централна банка Филип Лоу, на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, на зам.-управителя на ЕЦБ Луис де Гиндос, на главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн и други. В Европа се очакват данни за текущата сметка и за строителното производство през януари. От другата страна на океана и по-конкретно в Канада ще бъде публикувана статистиката за продажбите на едро.

Средата на седмицата ще започне с данни за покачването на цените в Япония. Такава информация се очаква и във Великобритания, където гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли ще направи изказване. В Германия ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за март. Сред европейските гуверньори коментар ще направи и ръководителят на Бундесбанк Йоахим Нагел. В Европа се очакват данни за потребителското доверие през март. В САЩ ще бъде публикувана традиционната статистика за запасите на петрол, а управителят на Фед също ще има изказване.

В четвъртък основните данни ще са за индекса на мениджърите по поръчките (PMI), данни за който предстои да бъдат публикувани в Австралия, Япония, Франция, Германия, Великобритания, Европа, САЩ. Отново предстоят изказвания на централни банкери от ЕЦБ и Фед, този път и от Японската централна банка (ЯЦБ). Централната банка на Швейцария ще вземе решение за лихвения процент, докато европейският регулатор ще публикува редовния си икономически бюлетин.

В последния ден на седмицата се очакват данни за инфлацията в района на Токио, Япония през март. Основните данни ще дойдат от Европа - във Великобритания ще стане ясно свили ли са се продажбите на дребно през февруари, докато в Испания ще стане ясно с колко е нараснал брутният вътрешен продукт (БВП) през последното тримесечие на 2021 г. В Италия ще има данни за потребителското и бизнес доверие, подобни се очакват и в Германия за бизнес климата, очакванията на компанията и оценката им на сегашните икономически условия. В петък ще бъде публикуван докладът от заседанието на АЦБ. В САЩ ще бъде публикувана статистиката за продажбите на жилища, като отново ще има изказвания на представители на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
В съответната държава се запазва създаващия щети метод за емитиране на пари. Паричната грешка е водещата причина за щети. Тази практика създава инфлация. Реален е парадокс. Правителството съхранява водещата причина за щетите, а в същото време публично изразява загриженост за лошите последици от собственото си поведение. Централната банка е жертва на държавна парична грешка. Същата не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация. Поради неправилният метод за емитиране на пари, правителството е с подсигуряван провал. Прекратяването на водещата причина за щетите е условие за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още