IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Телематик“ става по-достъпна за инвеститорите

Дружеството продължава да предоставя на акционерите си същата стойност и динамика на развитие след сплита при по-атрактивна цена за включване

13:49 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БФБ АД</em></p>

Снимка: БФБ АД

Експлозивен ръст на приходите и печалбата, стабилна международна експанзия, дивидент значително над заложения в устава – за по-малко от четири месеца на Българската фондова борса (БФБ) „Телематик Интерактив България“ АД показа, че предоставя стойност на инвеститорите - от една страна, с развитието и представянето си, а от друга – с дивидентната си политика.

Най-младата компания на Основен пазар на БФБ се нареди още с листването си в топ 20 на дружествата с най-голяма пазарна капитализация, като изпреварва и няколко водещи индустриални групи.

Три месеца след листването си дружеството изплати повече от половината си печалба за 2021 г. като дивидент на акционерите. Като бонус мениджмънтът разпредели и непаричен дивидент под формата на безплатни акции за над 8,6 млн. лева и за една съществуваща акция акционерите получиха по още две. 

С този сплит компанията направи акциите си по-достъпни за инвеститорите заради по-изгодната цена на включване, като продължава да им предоставя същата стойност и динамика на развитие.

Защо сплитът е важен за инвеститорите?

Сплитът разделя всяка от съществуващите акции на дадена компания на няколко нови акции без това да се отрази на общата ѝ пазарна капитализация, а като улеснение за покупка на ценни книжа чрез понижение на единичната цена. Например при сплита на Amazon 20:1 цената на акция от над 2 400 долара падна на 125 долара на следващата сесия, в която акциите на дружеството започнаха да се търгуват след разделянето.

Към сплит пристъпват обикновено бързо развиващи се компании с ръст на цените на акциите. Пример в това отношение са Apple, Tesla, Nvidia, Alphabet, General Electric и други. С това дружествата правят акциите по-достъпни и привлекателни за отделните инвеститори.

Световният опит показва, че сплитът подобрява ликвидността на търговията и достъпността на акциите. При сплит броят на акциите в обращение се увеличава и цената на акция намалява пропорционално, докато пазарната капитализация и стойността на компанията не се променят. Това води до ръст на търсенето на акции от инвеститори на дребно и разнообразява базата на акционерите.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

В някои случаи сплитът може да доведе до ръст на пазарната оценка на компанията, тъй като повече нови инвеститори влагат в нейни акции, а това подкрепя капитализацията.

Бурен растеж

През първото тримесечие на годината „Телематик Интерактив България“ увеличава значително приходите и печалбата си, с което затвърждава тенденцията за ръст на финансовите показатели от предходните години.

Консолидираните приходи, които включват и приходите на дъщерното дружество за игри „СиТи Интерактив“ ЕООД, за периода януари-март 2022 г. възлизат на 23,5 млн. лева, като се увеличават с над 37% в сравнение с периода януари-март 2021 г.

Консолидираната нетна печалба за първите три месеца на 2022 г. е за 6,6 млн. лева, като нараства с почти 47% в сравнение с първите три месеца на 2022 г.

За цялата 2021 г. приходите на дружеството надвишават 78 млн. лева, а нетната печалба е малко над 20 млн. лева.

„Телематик Интерактив България“ продължава активно да разширява онлайн бизнеса си. „СиТи Интерактив“ ЕООД успя да сключи по време на най-голямото изложение на игралната индустрия ICE Totally Gaming в Лондон няколко ключови сделки, с които разширява присъствието си в Латинска Америка и Централна и Източна Европа.

Договорът с разработчика на игрален софтуер Playtech ще увеличи пазарния дял на дружеството в Латинска Америка и най-вече на ключовите му пазари Перу, Мексико, Колумбия. Партньорството с Pariplay Ltd ще разшири присъствието на компанията в Централна и Източна Европа, а сделката с италианския онлайн оператор Betflag ще я позиционира още по-стабилно в Италия. Друг договор е подписан с Admiral Serbia, благодарение на който „Телематик Интерактив България“ ще може да се разшири и на други пазари в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Силна дивидентна доходност

Въпреки че акциите на „Телематик Интерактив България“ се търгуват на БФБ едва от края на март, мениджмънтът даде силна заявка, че ще възнагради инвеститорите в компанията, като предложи разпределянето на повече от половината печалба за 2021 г. под формата на дивидент.

Общата сума е почти 10,2 млн. лева, а брутният дивидент на акция възлиза на 2,35 лева. Дивидентната доходност при тогавашната цена на акция (малко над 50 лева) достига почти 5%. Бонус е непаричният дивидент под формата на акции за над 8,6 млн. лева, с което дружеството осъществи сплит.

В устава на компанията е предвидено разпределянето на минимум 40% от печалбата за съответната година като дивидент на акционерите, т.е. още в първите си месеци като публично дружество „Телематик Интерактив България“ демонстрира способност да предостави още по-голяма стойност за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още