IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира в очакване на данните за щатските резерви*

Ако Федералният резерв представи по-ястребови възгледи, може да има низходящ натиск върху цената на суровината, смята анализатор

09:55 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол се стабилизира в сряда, докато инвеститорите са в очакване на официалната статистика за щатските резерви на суровината, пише Bloomberg. Вниманието на пазара е насочено и към Федералния резерв на САЩ, който предстои да обяви още едно голямо лихвено повишение.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,27%, или 0,28 долара, до 104,68 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,63%, или 0,60 долара, до 95,58 долара за барел.

Американският петролен институт съобщи, че щатските запаси на суров петрол са намалели с 4,04 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Ако данните се потвърдят от Администрацията за енергийна информация, това ще е най-големият спад от края на май насам.

По-късно в сряда предстои да приключи двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Очакванията са регулаторът да одобри още едно голямо лихвено повишение, докато се бори с рекордната инфлация - ход, който би увеличил опасенията, че щатската икономика се е насочила към рецесия.

"Ако Фед представи още по-ястребови** възгледи насред продължаващия инфлационен натиск, тогава може да има известен низходящ натиск върху цената на петрола в краткосрочен план", смята Даниел Хайнс, старши суровинен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Въпреки опасенията от по-бавен икономически растеж проблемите от страна на предлагането вероятно ще поддържат пазара затегнат", допълни анализаторът.

Тази година американският сорт поскъпва с над 25%, въпреки че пазарът преминава през колебания в последните месеци. Енергийни гиганти, сред които Shell Plc и Exxon Mobil Corp., предстои да публикуват финансовите си отчети тази седмица, като очакванията са да завишат прогнозите си за годината насред нарасналите цени.

Щатските резерви на бензин са намалели с 1,06 млн. барела миналата седмица, докато тези на петрол в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са нараснали, показаха още данните на Американския петролен институт. Медианните прогнози в анкета на медията са официалната статистика да покаже спад от 1,5 млн. барела.

Администрацията на американския президент Джо Байдън представи планове за запълване на намалелите резерви " черно злато" на страната. Енергийното министерство планира да запълни отново стратегическия резерв с покупки на петрол, които вероятно ще започнат след фискалната 2023 г..

*Към 09:42 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още