IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед оцвети повечето европейски индекси в зелено

Влияние на инвеститорите оказват и финансовите отчети на компаниите

19:35 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Повечето борсови индекси в Европа записаха сесия на зелено в четвъртък, докато инвеститорите осмисляха решението на Федералния резерв на САЩ и  данните за щатската икономиката, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 1,09% към стойността си, или 4,65 пункта, до 432,77 пункта.

Германският бенчмарк DAX се увеличи с 0,88%, или 115,73 пункта, до 13 282,11 пункта.

Френският показател CAC40 нарасна с 1,3%, или 81,27 пункта, достигайки 6339,21 пункта.

Във Великобритания измерителят FTSE100 бе единственото изключение макар и с незначителен спад от 0,04% до ниво от 7345,25 пункта.

В сряда Федералният резерв на САЩ одобри лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) за втори пореден месец. В традиционната пресконференция след заседанието управителят на ведомството Джером Пауъл отново демонстрира ястребовия* си тон, но призна, че "в даден момент" ще е подходящо темпът на лихвени повишения да се забави.

Данните ден по-късно показаха, че щатската кномика се е свила с 0,9% през второто тримесечие на годината - значителна разлика спрямо очакванията на  Dow Jones за ръст от 0,3 на сто.

Отрицателният резултат маркира второ поредно тримесечие на икономически спад - знак, че икономиката на страната може да навлиза в рецесионен период.

"Въпреки че пазарът премина през възход в сряда, не смятаме, че е вероятно да има устойчиво подобрение на нагласите, докато Фед не види достатъчно доказателства за спад в инфлацията, които да сигнализират, че се вижда краят на лихвените повишения", коментира Марк Хефъли, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

Влияние на инвеститорите оказват и финансовите отчети на компаниите. Ценните книжа на Barclays поевтиняха с 1,60% след отчетен близо 50-процентен спад на печалбата.

Акциите на петролния гигант Shell поскъпнаха с под процент, докато тези на TotalEnergies изтриха 3,33% от стойността си.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още