IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От дърво до стомана - срив на цените на много суровини

Не е сигурно дали трендът за поевтиняване при някои стоки ще продължи и ще стигне осезаемо и до крайния потребител

08:46 | 05.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Недостигът в предлагането и повишаването на цените доминират в заглавията на медиите от месеци. Всичко изглежда оскъдно и скъпо. Поне така много компании - от производители на автомобили до производители на храни - оправдават понякога значителното си увеличение на цените. За много суровини и междинни продукти обаче тази тенденция вече се е обърнала. За някои стоки цените на едро на борсите наистина се сринаха. Някои примери:

Мед

Цената на медта се счита за един от показателите за световната икономика. И колкото лоши са икономическите перспективи в света в момента - от Америка до еврозоната и от Китай до големите развиващи се икономики, толкова по-ниска е и цената на метала, необходим за всички видове сгради, промишлени предприятия и машини.

През 2020 г. и 2021 г. цената на фючърсите върху медта - сертификати, даващи право на бъдещи доставки на мед - рязко се повиши на борсите, тъй като търговците на суровини очакваха икономиката да се възстанови бързо. Те очакваха, че предлагането няма да може да отговори на търсенето. След като в началото на март тази година цената достигна рекордно високи стойности от над 10 800 долара за тон, на моменти тя спада с повече от 30% до малко под 7000 долара.

Желязо и стомана

Цените на други стоки вече бяха достигнали рекордни стойности през миналата година, когато икономиката в много части на света все още се развиваше по-добре, а руската инвазия в Украйна все още изглеждаше невъобразима за мнозина. Сред тях е и желязната руда, наред с други неща. През юли миналата година един тон струваше до 220 долара. Днес цената е само около 110 долара за тон. Цената на стоманата се развива по подобен начин, въпреки че тя съдържа не само суровината руда, но и много енергия, чиято цена под формата на въглища и газ остава на рекордни нива.

Пшеница

Цената на една от най-важните селскостопански стоки и основни храни в много страни също се повиши през последните години. С инвазията на Русия в Украйна и опасенията за доставките от тези две важни страни износителки на селскостопанска продукция цената на фючърсите на Чикагската фючърсна борса, която се смята за водеща борса за суровини, се покачи до безпрецедентните 12,50 долара за бушел (около 35 литра). След това цената отново спадна с повече от една трета до около 7,80 долара днес. Въпреки неотдавнашния спад цената на пшеницата все още е почти два пъти по-висока от тази в годините преди пандемията. За много от по-бедните страни, чието население зависи от вноса на пшеница, това продължава да бъде твърде скъпо.

Палмово масло

Цената на палмовото масло, което се използва не само в много храни, но и в други продукти като козметиката, всъщност е спаднала наполовина от рекордно високата си стойност през април тази година. Памукът, който през май 2022 г. все още беше на рекордно скъп, сега отново е с 30 % по-евтин.

Този тренд обаче в никакъв случай не е очевиден за всички селскостопански продукти. Много животински продукти - от месото до млечните продукти и яйцата - все още са на рекордно високи нива.  

Полупроводници

Но спадащите цени в никакъв случай не се ограничават само до изброените стоки. Дори при компютърните чипове, чийто недостиг от около две години насам е доминира в заглавията на световните вестници, цените падат - макар и не за всички видове. Според тайванската компания за пазарни проучвания TrendForce през последното тримесечие цената на чиповете за памет DRAM е спаднала с повече от десет процента в сравнение с предходната година. Според експертите трендът може да се засили през следващите месеци. Процесорите, които захранват не само компютри и смартфони, но се монтират и във всички видове електронни продукти, автомобили и дори оръжия, продължават да бъдат много търсени и могат да станат още по-скъпи.

Дървeсен материал

Дали развитието на гореспоменатите суровини е тенденция, която ще продължи и след известно време ще достигне и до потребителите? Това не е сигурно.

Предупреждение срещу преждевременните надежди за край на световното ценово рали е цената на американския строителен дървесен материал. Вероятно най-важната стока за строителната индустрия на САЩ бе един от първите големи дефицити в доставките и осакати част от икономиката. След това балонът се спука, цената се срина с повече от 70% в рамките на няколко седмици, за да се повиши отново около три пъти в края на миналата година до тази пролет, когато отново се срина. Понастоящем 1000 бордови фута, стандартната единица за съответните фючърси на американската борса, струват 550 долара, което е по-малко от една трета от рекордната стойност от 2020 г. Ако световната икономика отново се съживи и търсенето се увеличи, тенденцията при цените на другите стоки също може бързо да се обърне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
най забавна беше измислената криза с чипове... копмонента който се произвежда най лесно, бил кът... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нормално... тия брутални печалби няма да са вечни, имам чувството че всичкия голям бизнес играе картел с помоща на политиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Планът е БЪЛГАРИЯ да бъде зависима от русия. Само ти не го проумя ! Над 90% зависимост. Мораториум за добив на български газ. Атомната централа само с руско гориво.Говорят ли ти нещо тези параметри ? Да има план и той е ЗАВИСИМОСТ от русия. Планът не е от вчера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
А95 Лукойл 25.02.2022 - 2.50 лв. , цена Брент 25.02.2022 - 99 долара за барел.А95 Лукойл 05.08.2022 - 3.27 лв. , цена Брент 05.08.2022 - 94 долара за барел:) жокер ... къде отиват паричките ти :)ООоо забравих Лукойл работят с Урал. Може да махнеш 30% :)Енергетика ще правиш когато имаш 2-3 рафинерии които работят с различни суровини. Когато започнеш сам да си копаш газ и петрол защото за първото е доказано,че имаме в Етрополе за над 150 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Alex Silver: Каква енергетика те бие по главата с над 90% руска зависимост ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Всичко върви по план. След като нямат енергетика и промишленост, за чий им са суровини? А буболечките и хле.барките ще ги произвеждат в специални ферми. За да хранят с тях офчето население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Aznesam
преди 1 година
Сега очакваме рецесията и срива на имотните пазари у нас и по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още