IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Адванс Терафонд“ със силен спад на приходите и печалбата към края на юни

Дружеството е продало значително по-малко имоти към края на второто тримесечие в сравнение със същия период на 2021 г.

15:13 | 12.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ отчита силен спад на приходите и печалбата през второто тримесечие на годината в сравнение с второто тримесечие на миналата година заради силно понижение на приходите от продажби на имоти. Това се вижда от отчета на дружеството за периода април-юни, публикуван чрез БФБ-София.

Дружеството отбелязва и лек спад на приходите от аренда и наем на имоти, вижда се още от данните.

Рязко се понижават и разходите за отчетния период, което се дължи на значително по-малката балансова стойност на продадените активи на компанията.

Финансови резултати

Приходите от дейността на дружеството към края на юни са за 4,067 млн. лева в сравнение с малко над 22,8 млн. лева година по-рано, като намаляват 5,6 пъти на годишна база. Спадът се дължи на значително по-малката стойност на продадените имоти от компанията. Към края на юни 2021 г. продажбите на имоти са за почти 19,3 млн. лева, докато към края на юни тази година са за 860 хил. лева – разликата е над 22 пъти.

Приходите от аренда и наем на инвестиционни имоти на компанията за отчетния период се понижават до малко над 3 млн. лева от малко над 3,4 млн. лева година по-рано, или с почти 12%.

Общите приходи на „Адванс Терафонд“ към края на юни са за почти 4,1 млн. лева при близо 23 млн. лева година по-рано.

Разходите на компанията за периода възлизат на 2,46 млн. лева към края на юни при 17,26 млн. лева година по-рано, като намаляват 7 пъти. Понижението се определя от спада на балансовата стойност на продадените активи до 630 хил. лева към края на юни при 13,266 млн. лева година по-рано.

Съществено намаление има и при разходите за външни услуги предвид и по-малкото продажби – до 1,756 млн. лева към края на второто тримесечие от 3,9 млн. лева година по-рано, или с почти 55%.

Нетната печалба за отчетния период намалява до малко над 1,6 млн. лева при 5,7 млн. лева година по-рано, или повече от три пъти.

Активите на дружеството към края на юни са за почти 248,7 млн. лева при приблизително 292 млн. лева година по-рано, като намаляват с близо 15% на годишна база.

През последната година акциите на компанията поскъпват с почти 9%, а пазарната ѝ капитализация достига 251,075 млн. лева. Дружеството изплати и 0,527 лева на акция дивидент от печалбата за 2021 г.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още