IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото потъна до ново 20-годишно дъно

Eдинната европейска валута остава под ключовото ниво от 1 долар

11:54 | 23.08.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Еврото поевтиня до най-ниското си ниво от две десетилетия във вторник заради опасенията за сигурността на енергийните доставки и икономическия растеж в Европа, докато доларът се задържа стабилно спрямо основните конкуренти, подкрепен от бягството към безопасни убежища. 

Китайският юан отстъпи до двегодишно дъно, а британският паунд за кратко достигна най-ниското си ниво от март 2020 г. 

Данните за бизнес активността в Европа се оказаха не толкова лоши, каквито бяха опасенията, което оттласна еврото от 20-годишното дъно, достигнато в началото на сесията, от 0,99005 долара.

Към 11:20 часа българско време обаче единната европейска валута все още беше надолу с 0,15% до 0,9930 долара и се задържа под ключовото ниво от 1 долар.

Русия планира да спре доставките на природен газ за Европа чрез газопровода "Северен поток" за три дни в края на месеца - поредното напомняне за несигурното състояние на енергийните доставки на континента. Горещите вълни на континента вече натовариха енергийните доставки и нарастват опасенията, че всяко прекъсване през зимните месеци може да бъде опустошително за бизнес активността. 

„Като се има предвид сегашното настроение, очевидно има опасения дали това ще са три дни или ще са три години“, коментира пред Ройтерс Рей Атрил, ръководител на FX стратегията в National Australia Bank (NAB). „Наистина ли ще бъде само тридневна поддръжка или това е просто още един пример за използването на газовите доставки в Европа като оръжие?“.

Британският паунд беше повлечен по подобен начин до ново дъно от две години и половина от 1,1729 долара, докато японската йена се стабилизира на 137,270 йени за долар, след като докосна едномесечно дъно от 137,705 йени по-рано през деня. 

Чувствителният към риск австралийски долар падна до едномесечно дъно и последно се търгуваше с 0,29% по-ниско при 0,6859 щатски долара. Новозеландският долар поевтиня с 0,15% до 0,6163 щатски долара. 

В Азия китайският юан падна до почти двегодишно дъно от 6,8552 юана за долар. Спрямо кошница от валути, в която еврото е с най-голяма тежест, индексът на щатския долар се задържа стабилно на 109,12 пункта, опитвайки се да пробие 20-годишен връх от 109,29 пункта, достигнат през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Ой, ой, калега, мьi сами не верим в наша рубла, но ета харашо, что по мире такие дураки, които вярват! Очень харашо. Мьi все в долари и евро держим деньги, но вот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Ой, ой, калега, мьi сами не верим в наша рубла, но ета харашо, что по мире такие дураки, които вярват! Очень харашо. Мьi все в долари и евро держим деньги, но вот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Р?мператоръ
преди 1 година
С урсулата начело, еврото може да се изравни с рублата... Самият факт, че то пада спрямо доларът, от който само под властта на чyчулото-узурпатор са напечатани ужасяващите 10 ГБ - нови "пари" без покритие, вече е трагически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още