IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове залагат 39 млрд. долара срещу италиански държавни облигации

За последен път толкова много залози срещу Италия имаше в разгара на голямата финансова криза през 2008 г. Но залогът е рискован 

09:19 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Силно задлъжнялата Италия отново е в центъра на вниманието на спекулантите. Несигурността преди новите избори на 25 септември и икономическите последици от енергийната криза, които засегнаха особено Италия, силно зависима от природния газ, доведоха до появата на хедж фондове, които залагат срещу страната.

Данните на S&P Global Market Intelligence дават стряскаща представа за това: според тях през август инвеститорите са заели до 39 млрд. долара, за да спекулират срещу страната. За последен път толкова много залози срещу Италия имаше в разгара на голямата финансова криза през 2008 г. Дори по време на кризата в еврозоната през 2012 г. късите залози бяха по-малко.

Такива къси залози се правят основно от хедж фондове. Те заемат облигации срещу такса с надеждата, че по-късно ще могат да ги купят на пазара на по-ниски цени и след това да ги върнат. Даниел Ленц, ръководител на отдел "Стратегически пазари на лихвени проценти в евро" в DZ Bank, намира цифрите за впечатляващи, но уточнява пред Handelsblatt: „По време на финансовата криза и в началото на еврокризата действителните залози срещу Италия вероятно са били дори по-големи“. 

В крайна сметка по това време спекулантите можеха да залагат срещу облигации и чрез т.нар. къси продажби, без да ги притежават. Тази спекулация беше забранена от ЕС през пролетта на 2012 г. и оттогава насам са възможни само покрити къси продажби, което означава, че хедж фондовете трябва да заемат облигациите.

Ленц намира за разбираемо, че залозите срещу Италия сега се увеличават. До юли с подобен залог инвеститорите биха залагали и срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) като силен играч.

ЕЦБ вече не е противник

От миналия месец насам ЕЦБ не купува облигации от държавите и компаниите от еврозоната, а само заменя книжа с настъпващ падеж. От 2015 г. насам ЕЦБ е инвестирала общо над 5 трлн. евро в европейския пазар на облигации, от което Италия, като най-голям длъжник в еврозоната, се възползва особено много.

Сега Италия, както и всички останали държави от еврозоната, трябва да покрива финансовите си нужди на пазара на облигации без масираната подкрепа на ЕЦБ. Според оценки на M.M. Warburg през следващите дванадесет месеца Италия ще трябва да рефинансира облигации на стойност около 340 млрд. евро.  Според Commerzbank структурните реформи, въведени при Драги, вероятно няма да бъдат продължени. Снимка: Bloomberg Според Commerzbank структурните реформи, въведени при Драги, вероятно няма да бъдат продължени. Снимка: Bloomberg

Това вече струва по-скъпо на страната. Цените на италианските облигации вече спаднаха значително, а доходността им се повиши. Доходността по десетгодишните италиански облигации се е увеличила повече от седем пъти от началото на годината - от половин процент до 3,7%. На моменти тя дори достигаше най-високото си ниво от повече от осем години насам - над 4%. 

Това се дължи не само на общата среда на нарастващи лихвени проценти, но и на специфичните за Италия проблеми. Те се изострят малко преди изборите, които ще се проведат след месец. След разпадането на националната коалиция под ръководството на Марио Драги, който се радва на високо доверие от страна на пазарите, сега е вероятно да се създаде дясноцентристки алианс. Според Commerzbank структурните реформи, въведени при Драги, вероятно няма да бъдат продължени. 

А самите структурни реформи са задължително условие, за да може Италия да продължи да получава средства от фонда на ЕС за възстановяване. Дейвид Райли, главен инвестиционен стратег в Blue Bay Asset Management, предупреждава: ако новото правителство не успее да представи надеждни средносрочни фискални планове, които да ограничат бюджетния дефицит и да намалят държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт, цените на италианските облигации ще продължат да падат и съответно доходността ще се повиши.  

ЕЦБ има инструмент срещу спекулантите  

От друга страна, Ленц смята, че залагането на по-нататъшно значително повишаване на доходността на италианските облигации е рисковано. В края на краищата според него пазарът вече е подготвен за дясноцентристки съюз. Това е така и защото ЕЦБ с новия си кризисен инструмент TPI, приет в края на юли, може да изкупува облигации на отделни държави от еврозоната целенасочено и без ограничения.

Commerzbank е съгласна с подобно мнение. Въпреки че покупките са обвързани с условия, летвата за използване на този инструмент е доста ниска. Така че ЕЦБ все още има инструмент срещу спекулантите, поясняват от банката. 

Според Ленц траен значителен спад на цените, а оттам и повишаване на доходностите, може да се очаква преди всичко, ако дясноцентристкият алианс получи мнозинство от две трети в парламента. Въпреки това Италия не е в остра опасност по отношение на устойчивостта на дълга си, подчертава стратегът на DZ Bank.

340 млрд. евро

е стойността на облигациите, които Италия трябва да рефинансира през следващите 12 месеца.

Стратезите на Commerzbank са на подобно мнение. В края на краищата лихвените разходи на италианското правителство ще нарастват бавно дори ако доходността по облигациите продължи да се увеличава. „Трябва да мине известно време, преди сравнително малкият обем нови облигации с по-висока доходност да доведе до повишаване на средните лихвени разходи по италианския дълг“, посочват те. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още