IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите увеличават залозите си срещу еврото със засилването на енергийната криза

Нетните къси позиции удариха най-високото си ниво от началото на пандемията

13:07 | 29.08.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Залозите на инвеститорите, че стойността на еврото ще спадне, са ударили най-високото ниво, откакто пандемията удари Европа преди повече от две години, след като рискът от това рекордните цени на енергоизточниците да вкарат региона в рецесия нараства, пише Financial Times.

Растящите залози спрямо еврото отразяват и бичото настроение към щатския долар, който е подкрепен от сигналите от Федералния резерв – допълнително подсилени от председателя Джей Пауъл в петък – че ще продължи да увеличава лихвените проценти, за да се справи с ускоряващата се инфлация дори при забавяне.

Освен със заплахата от рецесия Европа се бори и със стръмно растящите цени. На годишната среща на централните банкери в Джаксън Хол през уикенда членовете на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнайдер и Франсоа Вилроа дьо Гало предупредиха, че паричната политика в Европа ще трябва да остане затегната за продължителен период от време.

Спекулантите трупат къси позиции върху еврото – начин да заложат, че валутата ще поевтинее – от 44 100 договора през седмицата до 23 август спрямо 42 800 предишната седмица, сочат данни, публикувани от Комисията за търговия със стокови фючърси в петък.

Това представлява най-голямата меча позиция спрямо еврото от началото на пандемията през първата седмица на март 2020 г., когато инвеститорите държаха нетни къси позиции от 86 700 договора, докато икономиката на еврозоната се сриваше в рекордно свиване от Втората световна война насам.

Еврото вече е поевтиняло с 15%, спадайки под стойността на долара през последната година. То удари 20-годишно дъно миналата седмица, след като цените на едро на газа и електроенергията се повишиха до рекордни върхове в Европа заради опасения, че Русия ще намали жизненоважните енергийни доставки.

„Еврото в момента е просто функция на европейския енергиен шок“, коментира Марк Маккормак, глобален ръководител на FX стратегията в TD Securities. “Най-големият двигател през следващите няколко седмици включва това, което се случва със „Северен поток 1“ и повишените цени на газа“.

Той казва, че TD е влязла в къса търговия на еврото, когато се е търгувало на стойност 103,45 долара и е отбелязала печалба, когато наскоро спадна до паритет спрямо долара. „Има известно пространство, в което еврото може да се тласне надолу... краткосрочната среда не е страхотна“, казва той.

Растящите цени на природния газ накараха инвеститорите да преоценят колко дълго инфлацията може да остане висока и колко тежко може да удари икономиката на еврозоната, след като сектори от производство на торове до производство на стъкло предупредиха, че високите цени на газа ограничават производителността.

Дейвид Адамс, ръководител на G10 FX стратегията в Morgan Stanley, казва, че растящите залози спрямо еврото отразяват и ролята на долара като „сигурен пристан в буря“, както и факта, че САЩ не са изложени на газовата криза.

Слабото евро захранва инфлацията, увеличавайки цената на вноса, включително на енергоносители. Икономистите очакват потребителските цени в еврозоната да са се повишили с рекорден темп от 9% през годината до края на август, когато последните данни бъдат публикувани в сряда.

Някои представители на ЕЦБ предлагат засилване на темпа, с който се увеличават лихвите, за да се овладее инфлацията, заявявайки, че трябва да се обмисли повишение с 0,75 пр.п. на срещата на 8 септември. Шнабел пък каза в Джаксън Хол, че ще бъде нужна по-голяма „жертва“ да се укроти инфлацията в сравнение с предишни епизоди на затягане на паричната политика.

Един от рисковете, поради които инвеститорите залагат срещу еврото, е, че дългогодишното странене на „потока на пари“ от Европа заради инвестиции в САЩ и други региони може да се обърне през следващите шест до 12 месеца, докато ЕЦБ вдига лихвите, с което държавните облигации на еврозоната ще станат по-привлекателни.

„Относителната привлекателност да се държат европейски книжа се вдига“, казва той, добавяйки, че за европейските инвеститори дългосрочната възвращаемост от инвестирането в държавни облигации на еврозоната може скоро да надвиши предлаганата от американските еквиваленти, след като се премахне цената за хеджиране срещу валутни движения.

Джейн Фоли, ръководител на FX стратегията в Rabobank, обаче казва, че позициите на „инвеститорите“ спрямо еврото все повече наподобяват тези на пазара спрямо паунда“, тъй като трейдърите гледат отвъд очакваните увеличения на лихвите и вместо това се фокусират върху мрачните перспективи за еврозоната и Великобритания.

„Пазарът се страхува, че тук не става въпрос за една тежка зима, а че това всъщност може да продължи поне две години“, казва тя. „Еврото не може да получи възходяща тяга въпреки факта, че пазарът очаква тези повишения на лихвите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още