IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е издала разрешение за организиране на договорен фонд Expat Natural Resources

Новият фонд на "Експат" е високорисков и е насочен към секторите енергия, суровини, индустриални метали

11:40 | 29.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Договорният фонд Expat Natural Resources (Експат Природни Ресурси), който се управлява от „Експат Асет Мениджмънт“ и инвестиционният му фокус е насочен към секторите енергия, суровини, индустриални метали, е получил разрешение за организиране от Комисията за финансов надзор (КФН), съобщават от управляващото дружество.

Фондът е подходящ за инвеститори, които търсят постигане на висока доходност при поемане на висок риск и запазване на ликвидността на инвестициите, посочват от компанията.

Expat Natural Resources ще има динамично управлявано портфолио с инвестиции преобладаващо в акции на енергийни и добивни компании, публично предлагани на световните борси, борсово търгувани фондове върху суровини и фючърси за суровини, благородни и цветни метали, допълват от „Експат“.

Договорен фонд Expat Natural Resources е с високорисков профил. Фондът попада в категория 7 от 7-степенната скала на индикатора предвид високата волатилност на подлежащите активи.

Пазарният риск се изразява във възможността да се реализират загуби поради неблагоприятни изменения в стойността на финансовите инструменти, част от портфолиото на фонда. Инвестициите в дялове на договорен фонд не са гарантирани от държавен гаранционен фонд или с друг вид гаранция и предходни резултати от дейността нямат връзка с бъдещите резултати на фонда.

„Експат“ инициира създаването на фонд с такава насоченост в продължение на опита и експертизата си в индивидуални портфейли, специфично насочени към секторите енергия и суровини. При управлението им компанията е привлякла като консултант експерта в областта на енергетиката и природните ресурси Боян Рашев.

„Експат Капитал“, със своето лицензирано управляващо дружество „Експат Асет Мениджмънт“, е най-голямата независима компания за управление на активи в България. Фондът за природни ресурси е 19-ят в портфолиото на дружеството. То управлява още 11 борсово търгувани фондове (ETF), регистрирани за търговия на 4 борси – Българската и Франкфуртската борса, а част от тях и в Лондон и Любляна, първия „къс“ фонд върху основния български борсов индекс SOFIX, първия в България фонд за инвестиции в глобално изкуство, първия борсово търгуван фонд, следващ представянето на златото, три договорни фонда с глобален фокус, както и един АДСИЦ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още