IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, докато инвеститорите са в очакване на заседанието на ОПЕК+*

Ходовете на централните банки и блокадите в Китай подсилиха страховете от намалено търсене

09:54 | 02.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва в петък след пониженията в предходните дни, докато инвеститорите са в очакване на заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,60%, или 1,48 долара, до 93,84 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,75%, или 1,52 долара, до 88,13 долара за барел.

Пазарът на "черно злато" бе подложен на натиск през седмицата на фона на сигналите за продължаващо парично затягане от централните банки и възобновените блокирания в Китай поради нововъзникналите огнища на заразени с коронавирус. Събитията подсилиха страховете, че търсенето ще намалее, а за това допринесе и поскъпването на щатския долар, чиято стойност достигна исторически връх в понеделник.

В трите месеца до края на август американският сорт е поевтинял с над една пета, изтривайки ценовите ръстове, отбелязани заради войната в Украйна. Движенията са предизвикателство за ОПЕК+, чието заседание предстои да се състои на 5 септември.

Миналата седмица Саудитска Арабия сигнализира, че може да се наложи ОПЕК+ да ограничи продукцията с цел успокояване на волатилния пазар. Други членове на картела, например Ирак и Кувейт, изразиха подкрепа към предложението.

Пазарът следи и преговорите по възобновяването на ядрената сделка с Иран, които все още продължават. От САЩ заявиха в четвъртък, че отговорът на Иран "не е конструктивен".

"След големите загуби в последните три търговски сесиии, може да видим известно затвърдяване", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. По думите на анализатора трейдърите може да са внимателни да не смъкнат твърде много цената на петрола, преди да стане ясно решението на страните износителки в понеделник.

Предстои по-късно в петък финансовите министри на Г-7 да проведат заседание, като ще обсъждат плана, воден от САЩ, за таван на цената на руския петрол. По-рано тази седмица Великобритания изрази подкрепа към предложението.

*Към 09:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още