IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изключването на Русия може да проправи пътя на Индия към световните облигационни индекси

Включването на индийските държавни облигации с висока доходност в световните индекси ще улесни международните инвеститори да влагат парите си в страната

11:14 | 09.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия има най-големия облигационен пазар сред развиващите се икономики, който не е покрит от световни индекси, но според банкери това може скоро да се промени, потенциално привличайки милиарди долари входящи потоци. Скорошното изключване на Русия от индексите е една от причините за промяната, пише Bloomberg.

Morgan Stanley очаква да бъде обявено, че Индия ще бъде включена в индекса за облигациите на развиващите се пазари на JPMorgan & Chase Co. още в средата на септември, а реалното включване да бъде през третото тримесечие на следващата година. Goldman Sachs смята, че обявлението ще се случи през четвъртото тримесечие на тази година, а включването – през второто или третото тримесечие на 2023 г. И двете банки очакват тежестта на Индия да бъде от 10% - максималното за страна в индекса, а потенциалните входящи потоци да бъдат за 30 млрд. долара.

Включването на индийските държавни облигации с висока доходност в световните индекси ще улесни международните инвеститори да влагат парите си в третата по големина икономика в Азия с дългов пазар за 1 трлн. долара. Стъпката ще последва много фалстартове през годините, които се дължаха на предпазливост относно дълговите входящи потоци и разногласия, включително по данъчните облекчения за чужденци. Изключването на Русия от измерителите на JPMorgan, след като нахлу в Украйна, може да е увеличило стимулите за съставителите на индекса да запълнят празнината с индийски дълг. Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

JPMorgan – един от големите доставчици на индекси, събира обратна връзка от инвеститорите за включването на Индия в индекса Bond Index - Emerging Markets Global Diversified (GBI-EM). Над 60% от инвеститорите на реални пари са готови или почти готови за включването на Индия, показва проучване на Morgan Stanley. Говорител на JPMorgan в Индия е отказал коментар.

„Индия ще предложи така нужната диверсификация на индекса GBI-EM предвид различната структура на икономиката ѝ, затова ще бъде силно допълнение към индекса от дългосрочна перспектива“, казва Ниведита Сунил, портфолио мениджър за дълг от Азия и развиващите се пазари в Lombard Odier. „Провеждаме консултации с доставчика на индекса и силно подкрепяме стъпката“, допълва още.

Надеждите на трейдърите на облигации в Индия бяха попарени в миналото за включването им в индекса. През февруари до голяма степен се очакваше, че правителството ще обяви данъчни облекчения за чуждестранните инвеститори в бюджета, които ще улеснят търговията с дълга на страната на платформи като Euroclear.

Попарени очаквания

Вместо това бюджетът си замълча по въпроса. Официални лица заявиха, че са решили да не изключват международните облигационни сделки от данъци и предпочитат сетълментът по облигациите да се извършва на местно ниво.

„Индия има свой собствен размер и тежест, за да действа сама“, казва Анинда Митра, ръководител на макро и инвестиционната стратегия за Азия в BNY Mellon Investment Management. “Важно е обаче да се вземе стратегическо решение и то да се спазва, а не да се изпращат противоречиви сигнали“.

В същото време в индекса GBI-EM Русия има тежест от около 8%, преди да бъде извадена, и сега има седем страни с тежест от по 10% и 13 страни, споделящи си останалите 30%, се казва в бележка на Morgan Stanley.

“Изключването на Русия направи индекса по-концентриран и небалансиран“, казват стратези на Morgan Stanley в бележка в началото на септември. „Затова JPMorgan има по-голям стимул да включи Индия, дори без Euroclear, стига инвеститорите в GBI-EM да нямат против“. Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Индия в момента е „напът“ да бъде поставена под наблюдение за включване в облигационния индекс на JPMorgan, посочва банката. Тя е и в списъка за наблюдение на FTSE Russell за добавяне в индекс за дългове на развиващите се пазари.

Подновените пазарни дебати за включването в индексите помогнаха за съживяване на потоците в деноминирани в рупии облигации миналия месец след шест непрекъснати месеца на изтичане. Чуждестранните входящи потоци ще бъдат ключови за посрещане на непрекъснато нарастващото предлагане на облигации на страната, тъй като нейните нужди от финансиране нарастват. Доходността се насочва към трети месец на мост, като доходността по 10-годишните държавни облигации е надолу с над 30 базисни пункта от юни насам.

Властите предприемат някои стъпки, за да облекчат правилата за чужденци. Скорошни регулации, например разрешаването на банките попечители да финансират предварително сделки от името на чуждестранни инвеститори, са един такъв пример, посочва Goldman Sachs. Въпреки това ключови въпроси остават.

„Смятаме, че двете най-големи оперативни предизвикателства са времето за отваряне на сметката и обременяващите изисквания за търговия“, казва Ерик Ло, фонд мениджър на активи с фиксирана доходност в Manulife Investment Management. Той казва, че може да отнеме до девет месеца да се отвори местна сметка за търговия с облигации в Индия, но подобни оперативни ограничения не могат да спрат фирма да инвестира на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още