IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха сесия на зелено в очакване на данните за щатската инфлация

Инвеститорите осмисляха последните изказвания на централните банкери

19:42 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Водещите борсови индекси в Европа започнаха седмицата с повишения, докато инвеститорите осмисляха последните изказвания и ходове на централните банкери и са в очакване на данните за щатската инфлация, които предстои да бъдат публикувани във вторник.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 1,76% към стойността си, или 7,38 пункта, до 427,75 пункта.

Германският бенчмарк DAX се увеличи с над 2% до 13 402,27 пункта.

Френският показател CAC40 нарасна с 1,95% до 6333,59 пункта.

Във Великобритания измерителят FTSE100 се повиши с 1,66% до 7473,03 пункта.

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите с безпрецедентен ход от 75 базисни пункта (б.п.).

Следващата седмица вниманието на инвеститорите ще е разделено между двудневното заседание на Федералния резерв, приключващо в сряда, и тези на Английската централна банка (АЦБ) и на Японската централна банка (ЯЦБ), които предстоят ден по-късно.

Миналата седмица управителят на Фед Джером Пауъл за пореден път каза, че банката все още не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове.

"Сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата", заяви категорично банкерът по време на конференция на института Cato във Вашингтон, посветена на паричната политика.

Малко преди това заместник-управителят на Фед Лейл Брейнард заяви, че ще трябва ведомството да повиши лихвите до ограничаващо растежа равнище и да ги задържи на него за "известно време". "Паричната политика ще трябва да е ограничаваща за известно време, за да осигури увереност, че инфлацията се забавя до целевото ниво", каза Брейнард в сряда.

Преобладаващите очаквания сред пазарните играчи са, че Фед ще предприеме трето поредно лихвено увеличение от 75 б.п. на заседанието си на 20-21 септември. Ако очакванията се оправдаят, това би бил най-бързият темп на затягане, откакто Фед започна да използва федералната лихва като основен инструмент на паричната политика в началото на 90-те години на миналия век.

Предстои във вторник (13 септември) да бъде публикувана официалната статистика за щатската инфлация. Прогнозите на икономистите са тя да покаже поредно забавяне в растежа на потребителските цени от 8,5% през юли до 8% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още