IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва преди заседанията на централните банки*

Ако Фед направи още един ястребов ход, това може да доведе до още ценови понижения, прогнозира анализатор

10:04 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се покачва в сряда, докато инвеститорите са в очакване на решенията на големите централни банки в следващите дни, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 2%, или 1,81 долара, до 92,43 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 2,11%, или 1,77 долара, до 85,71 долара за барел.

По данни на медията 16 централни банки ще обявят решенията си на кратки интервали тази седмица, включително САЩ, Великобритания, Бразилия, Турция, Индонезия, Филипините, Япония, Швейцария, Норвегия, Южна Африка, Египет и Тайван.

По-късно през деня предстои да приключи двудневното заседание на Фед, от което се очаква регулаторът да одобри лихвено увеличение от 75 базисни пункта.

"Ако Фед направи още една ястребова** изненада тази седмица, това би могло да доведе до допълнителен спад в цената на петрола", каза Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. в Сингапур.

Суровината е на път да отбележи първата си тримесечна загуба от над две години насам, докато опасенията за световно икономическо забавяне продължават да натежават на перспективите за търсенето.

Въпреки слабите краткосрочни перспективи от Saudi Aramco заявиха, че свободният производствен капацитет на петролния пазар може да бъде заличен, след като икономиките се възстановят, посочвайки липсата на инвестиции като основна причина за енергийната криза. Главният изпълнителен директор на Crescent Petroleum Co. Мажид Джафар направи подобно изказване, като посочи, че цените ще останат високи заради "хронично недостатъчните инвестиции" в сектора.

Американският петролен институт съобщи, че щатските запаси на "черно злато" са нараснали с над 1 млн. барела миналата седмица, според лица, запознати с данните. Резервите на бензин в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, Оклахома, както и тези на национално ниво също са се увеличили.

*Към 09:52 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още