IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции започват сесията с понижения*

Някои инвеститори са все по-загрижени за агресивната програма на Фед за затягане на паричната политика

17:33 | 22.09.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Американските акции започнаха сесията с понижения, тъй като инвеститорите оценяват последните коментари от Федералния резерв.

Dow Jones Industrial Average се понижава с над 100 пункта, или 0,34%, до 30 079,86 пункта. По-широкият индекс S&P 500 изтрива 0,62% до 3 766,42 пункта, а технологичният индекс Nasdaq пада с 1,01% до 11 106,93 пункта.

Акциите на Boeing поевтиняват с повече от 2% - най-силният спад от книжата, включени в Dow.

Индустриалният и потребителският дискреционен сектор се представят най-зле в началото на сесията от включените в S&P 500 сектори, като губят по над 1% всеки. Ориентираните към растеж технологични акции също поевтиняват.

Акциите на Robinhood същевременно поскъпват заради доклада, че SEC няма да забрани плащанията за поток от поръчки.

Акциите продължават тенденцията на разпродажби, след като Федералният резерв на САЩ вдигна лихвите за трети пореден път с още 75 пункта. Срещата на Фед е трудно хапче за преглъщане от пазарите, коментира Сайра Малик, главен инвестиционен директор на Nuveen, пише CNBC.

Централните банкери дадоха да се разбере, че ще продължат с увеличението на лихвите до достигането на 4,6% през 2023 г. Това предизвиква опасения, че икономиката може да изпадне в рецесия.

Някои инвеститори са все по-загрижени за агресивната програма на Фед за затягане на паричната политика. Главният изпълнителен директор на DoubleLine Capital Джефри Гундлах коментира, че Федералният резерв трябва да забави бързото темпо на вдигане на лихвите.

По-рано днес излязоха данни, според които американците, които кандидатстват за обезщетения за безработица, намаляват. Министерството на труда съобщава, че 213 хил. души са подали първоначални заявления за обезщетения при безработица през миналата седмица в сравнение с 208 хил. за предходната. Това е под консенсусната прогноза на анализаторите за 218 хил. подадени заявления.

Предходните данни са ревизирани с 5 хил. надолу, с което четириседмичната средна стойност за първоначалните молби за безработица, която изглажда част от седмичната нестабилност, намалява до 216 750 подадени заявления.

Броят на повторно подадените молби за обезщетения също намалява с около 22 хил. до 1,379 млн.

Данните показват, че въпреки забавянето на икономиката и увеличението на съкращенията, все още е относително лесно за тези, които загубят работата си, да си намерят нова почти веднага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още