IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол: Негативизмът на пазарите носи потенциал за печалби в средносрочен план

Експертите не очакват дълбока рецесия, Фед вероятно скоро ще облекчи ликвидността с отпускане на лихвената хватка

22:01 | 12.10.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

„Бъди плашлив, когато другите са алчни, и алчен, когато другите са изплашени“ са думите на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, които започват отново да звучат актуално и към днешния момент.

Скоро ще се открие много подходящ прозорец за инвестиции на капиталовите пазари,  според експертите на „Карол Капитал Мениджмънт“. Ако инвестиционният хоризонт е достатъчно дълъг, сегашната криза ще предостави уникални възможности за заемане на позиции във финансови инструменти. 

В момента глобалните капиталови пазари се намират исторически в една от най-лошите си ситуации. Корекцията в цените на акциите от ноември 2021 г. до момента изтри над 30 трлн. долара капитализация.

Сериозен е сривът и при облигациите -  там наблюдаваме най-големия спад от 80-те години на миналия век насам, като капитализацията е намаляла с 20 трлн. долара. От началото на годината балансиран портфейл с разпределение 60/40 като съотношение акции/облигации е отчел загуба от 21% (към края на септември), което се е случвало само още веднъж в историята – по време на Голямата депресия през 1931 г.

В подкрепа на прогнозата си за предстоящо възстановяване на пазарите в средносрочен план анализаторите на „Карол Капитал“ привеждат пример с мечия пазар от 1946 г. и последвалото възстановяване след това. Средната продължителност на мечия пазар (с изключение на този по време на COVID пандемията, който беше преодолян много бързо) е 16 месеца при вече близо година продължителност на сегашния мечи пазар.

Според експертите много подобен момент на настоящия е периодът 1973-1974 г., когато пазарът спада с 48% в рамките на 20 месеца и след това регистрира възстановяване в размер на +126%. Двата мечи пазара си приличат донякъде по сходните реакции на централните банки, ръста в цените на суровините и недостига на енергийни ресурси.

Илюстрация: Карол Капитал Мениджмънт Илюстрация: Карол Капитал Мениджмънт

Задава ли се глобална рецесия

Очакванията на експертите на „Карол Капитал“ е, че рецесия ще има, но тя няма да бъде особено дълбока. Прогнозите за глобалния икономически растеж предстои да бъдат коригирани в посока надолу - МВФ наскоро отново понижи очакванията си за глобалния растеж през 2023 г.

В допълнение към това, бизнес доверието спада рязко, което предвещава понижение на инвестициите.

Анализаторите обаче виждат по-различна картина в сравнение с предходни периоди на рецесия по отношение на пазара на труда и задлъжнялостта на домакинствата – в момента те са на относително добри нива. Фирмите и домакинствата в момента притежават рекордни нива на кеш – около 19 трлн. долара, което представлява увеличение с 35% спрямо 2019 г. В същото време компаниите много по-лесно обслужват дълговете си в сравнение с 80-те години на миналия век и в сравнение с Глобалната финансова криза от 2008 г.

Другият фактор за по-благоприятната прогноза е постепенното разрешаване на проблема с нарушените вериги на доставки, причинени от COVID пандемията. Това дава основание да се смята, че в момента се намираме в много по-благоприятна ситуация за преодоляване на настъпващата рецесия. 

Капиталовите пазари и ликвидността

„Капиталовите пазари показват, че са изключително зависими от свиването на ликвидността, която централните банки щедро осигуряваха през последните години“, коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в „Карол Капитал“. По думите му, очаква се по скоро централните банки да не устоят на натиска на финансовата система и да отпуснат хватката, което ще осигури нова ликвидност, а това би било позитивно за пазара на акции.

Очакванията на пазарните участници са Федералният резерв да направи т.нар. Pivot – да спре покачването на лихвите, като отбележи, че инфлацията започва да се „охлажда“, и да започне постепенно понижаване на лихвения процент, коментира още Георги Георгиев.

Илюстрация: Карол Капитал Мениджмънт Илюстрация: Карол Капитал Мениджмънт

Според анализа на „Карол Капитал“ глобалните инвеститорски нагласи също са на рекордно ниски нива -  над 50% от професионалните инвеститори поемат по-малки рискове. Нивата вече са сходни с тези от глобалната финансова криза от 2008 г. „Обикновено когато инвеститорските нагласи са били толкова негативни при мечи пазар, в следващите 6 до 12 месеца пазарът е отскачал рязко нагоре“, коментира Георги Георгиев. 

Страшни ли са корекциите на пазара

Въпреки негативните данни, експертите на „Карол Капитал“ напомнят, че корекции на пазарите се случват всяка година, а мечи пазар, какъвто наблюдаваме в момента, обикновено има веднъж на всеки 4 години.

Корекциите имат здравословно влияние върху финансовата система, защото приземяват очакванията на инвеститорите и изчистват дисбалансите във финансовата система. Важно е да знаем, че винаги пазарите реагират изпреварващо и обичайно достигат дъното около 6 месеца преди края на рецесията.

Исторически средният спад при мечи пазар с рецесия е 34% и продължава около 16 месеца, което показва отново, че сме близо до края на понижението. За сметка на това средният последващ възход на пазара е +169% и продължава 63 месеца.

Пазарните корекции всъщност са много добри моменти за инвеститорите, защото дават възможност за покупка на незаслужено подценени активи на атрактивни ценови нива. Съветът на експертите от „Карол Капитал“ е инвеститорите да не се опитват да „хванат“ дъното, а да заложат на стратегия с осредняване на инвестицията на части в глобален фонд в акции на водещи световни компании. 

Информацията, поместена в този материал не представлява инвестиционен съвет и не е препоръка или инвестиционна консултация за инвестиционни стратегии или финансови инструменти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още