IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към първото си месечно повишение от май*

Инвеститорите са в очакване на решенията на централните банки в следващите дни

09:42 | 31.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник, но въпреки това суровината се насочва към записването на първото си месечно повишение от май насам в момент, в който предстои Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да одобрят поредно намаление в добива, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,08%, или 1,03 долара, до 94,74 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,1%, или 1,03 долара, до 86,87 долара за барел.

Причина за движенията в първия ден от седмицата са макроикономическите данни за Китай, които показаха спад в активносттта на фабриките и фирмите за услуги през октомври. Строгата политика за нулев брой новозаразени с коронавирус на Пекин, както и продължаващите спадове на имотния пазар натежаха силно на икономическото възстановяване на страната през тази година.

Въпреки това стойността на "черното злато" нараства с около 10% през октомври, след като от ОПЕК+ одобриха намаление в добива. Предстои през декември да влязат в сила още санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Москва заради инвазията в Украйна.

"Очаква се пазарът да продължи да отбелязва ръстове, тъй като предстои на 5 декември да влязат в сила още санкции срещу Русия и тъй като предстои да се усети ефектът от намалението на ОПЕК+ от 2 млн. барела дневно", обясни Джеймс Уистлър, управляващ директор в Vanir Global Markets Pte в Сингапур.

Суровият петрол е изтрил около една четвърт от стойността си от юни насам, докато опасенията за световната икономика и за паричното затягане на централните банки продължават да натежават на пазарите. В следващите дни предстои някои от големите регулатори, в т.ч. Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ), да вземат решение за пътя на паричната си политика, като прогнозите са за още големи лихвени повишения.

*Към 09:29 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още