IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вноската за Гаранционния фонд за незастраховани МПС ще се увеличи с 2 лева през 2023 г.

КФН предлага през 2023 г. застрахователите да плащат по 12,5 лева за всяко застраховани МПС за Фонда за незастраховани автомобили

20:45 | 01.11.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вноската за Гаранционния фонд за изплащане на обезщетения при инциденти с незастраховани или неиндентифицирани автомобили и в Обезпечителния фонд да се увеличи на 12,5 лева за всяко застраховано моторно превозно средство (МПС).

Това предлага Комисията за финансов надзор (КФН), като открива процедура за обществена консултация. Предложението за увеличаване на вноската е на Съвета на Гаранционния фонд.

Срокът за изпращане на мнения, предложения и възражения е един месец от датата на публикуване на съобщението за откриване на производството – т.е. до 1 декември 2022 г. вкл.

Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше 10,5 лева за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“.

Вноската към Обезпечителния фонд също се увеличава - на 3,5 лева за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“. Досега тя беше в размер на 2,5 лева.

Запазва се вноската от 0,15 лева за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка „Злополука“ на пътниците в обществения транспорт.

Общо вноската към Гаранционния фонд на всяка едно застраховано по МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ става 16 лева, които се разпределят във въпросните два фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
А не е ли по-добре собствениците и водачите на незастраховани автомобили да се наказват със затвор, а самите автомобили да се конфискуват? Докога коректните платци ще плащат заради неплащащите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още