IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарасналото геополитическо напрежение помрачи настроенията на борсите в Европа

Водещите индекси в региона записаха понижения, водени от DAX

19:30 | 16.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg
Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Фондовите борси в Европа записаха сесия на червена територия в сряда, след като две ракети с незнаен произход паднаха в Полша и причиниха смъртта на двама души.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отстъпи с 0,98% до 430,19 пункта.

Германският бенчмарк DAX намаля с процент до ниво от 14 234,03 пункта.

Френският показател CAC40 се понижи с 0,52% до 6607,22 пункта.

Британският измерител FTSE100 отписа 0,25%, падайки до 7351,19 пункта.

Във вторник две ракети паднаха в Полша, като към момента техният произход и цел са неизвестни. Някои анализатори предполагат, че целта на ракетите може да е била Лвов, украински град на около 100 км южно от Пшеводув. Ракетите са паднали на 6,7 км в Полша. Американският президент Джо Байдън обаче смята, че снарядът може да не е дошъл от Русия. Той заяви през репортери, че има съответна информация за траекторията, която противоречи на това. „Ще се погрижа да разберем какво точно се е случило", добави той. Събитието допринесе за влошаването на нагласите сред инвеститорите, като увеличи напрежението между НАТО и Москва.

Пазарът е в очакване и на статистиката за потребителската инфлация в Европа. Предварителните изчисления на европейската статистическа служба Евростат показаха, че през октомври инфлацията в еврозоната се е ускорила от 9,9% (в предишното съобщение като 10%) до 10,7%. Очакванията са окончателните данни да потвърдят предварително обявеното двуцифрено равнище на показателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още